Пловдив не е най-добрият пример за спазване на мерките, които държавата е въвела за ограничаване на епидемията от коронавирус. Това съобщи преди минути началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Работят магазините на централната улица, не се тестват по обем заразените. Пълни са улиците с хора. В тази връзка на Пловдив може би му предстои доста тежка ситуация. Моите опасения са, че не са тествани заподозрени лица за коронавирус, защото във всяка една клиника може да се появи заразен. Става въпрос за лесно предаваща се зараза и трябва да се работи с мислене, че всеки един е потенциално заразен", заяви ген.-майор Мутафчийски. 

Минути след изказването на генерала, пристигна и решение на Община Пловдив. 

"Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от утре с решение на Общинския кризисен щаб“. Това съобщи преди минути кметът Здравко Димитров, след като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив.

Какви са новите мерки - вижте тук: 

Нови строги мерки въвеждат в Пловдив!

НА ЖИВО: Снижи се средната възраст на починалите, жертвите растат

 

"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим  риска от заразата",  обясни Здравко Димитров.

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

"Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните", подчерта  кметът. По думите му единствения начин да овладеем разпространението на заразата е чрез жестоката и всеобща дисциплина.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас.  Но ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки.

Припомняме, че кметът Здравко Димитров още в петък заяви, че е категорично против търговските обекти по Главната улица на Пловдив да работят.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление,  се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини. 

Купон на Гребната база и Небет тепе в Пловдив! СНИМКИ

През уикенда десетки българи нарушиха препоръките на Националния кризисен щаб да не излизат от дома, ако не е крайно необходимо, за да посетят лекар, хранителен магазин, аптека или банкомат. Някои отидоха за риба край язовири. Други решиха да превземат градинки и паркове, въпреки ограниченията там.

„В Пловдив двойка влюбени направо скъса ограничителната лента и седна на пейка на Гребната база, за да се любува на гледката. Всички искаме да се движим свободно, но трябва да мислим и за нашите възрастни близки”, съобщи читател на Glas.bg

Докато по Главната улица сутринта и по обед имаше полиция, то в следобедните часове хора на групи щурмуваха пешеходната зона отново без причина.

Истинският купон беше на Небет тепе. Там хора с анцузи и на групи с малки деца, се разхождаха на воля. Няколко човека бяха взели предвидливо и кучетата с тях.

Днес са съобщени 3 нови лица за Област Пловдив с COVID -19 за последните 24 часа. По данни на РЗИ-Пловдив, единият от пациентите е приет в УМБАЛ „Каспела“ с оплаквания и съмнение за тази инфекция, научи Glas.bg

Хоспитализиран е в новосъздадения блок за прием и изолация на пациенти с COVID -19, определен за такъв по указания на Областния медицински щаб и при  стриктно спазване на всички изисквания. 

Жестока глоба от 5 бона отнесоха 92 пешеходци в Пловдив

Другите двама положителни  са служители на УМБАЛ „Свети Георги“- Пловдив. В момента тече епидемиологично проучване, с установяване  на контактните лица и прилагане на съответни противоепидемични мерки. 

Към момента 2535 лица са под карантина в Пловдивска област. За това как се спазват противоепидемичните мерки, в събота  са  извършени проверки в 212 обекта -  171 броя търговски обекти, 40 броя обекти с обществено предназначение (фризьорски салони, фитнес и др.) и една автогара. Извършена е и проверка по сигнал, постъпил по телефона в РЗИ, за неспазване на Заповед №РД-01-124/13.03.2020 год., сигналът е бил неоснователен.

Включват сирените в Пловдив и още 10 града заради пандемията!

Двама лекари от Пловдив и още един пациент - новите случаи с коронавирус

Нови 8 случая на заразени с коронавирус са регистрирани в България. Всички нови случаи са в София. Там вече установените са 214. Общият брой на заразените е 346 у нас. От тях 125 са в болница, а 13 са интубирани в интензивен сектор. 

Днес сутринта е починала още една жена от Благоевград и общият брой е 8. Това е жена на 53-годишна възраст. Късно снощи в лечебното заведение почина и 74-годишната й майка. 

"Средната възраст на починалите е 66 години. Заразени са вече 17 лекари", поясни ген. Мутафчийски. 

Обяснението за снижването на възрастта е, че хората имат хронични заболявания. Последната жертва на 53 е с хипертония и тежка астма. Има и 37-годишен младеж, който е интубиран в болница Св. Анна. Не трябва да се изгражда отношение у хората, че може само възрастни да починат, не ми е известно да има например 37-годишният да има някакви заболявания", каза още генералът. 

Добрата новина е, че днес има трима изписани и общо оздравелите в България са 14. От Пещара двама са изписани за домашно лечение, нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показателя. 

До момента 276 проби са извършени само в днешния ден, очакваме и от другите проби.  

"И в София почти всеки интубиран е починал, и в Италия е така", коментира генералът. 

Заради големия брой случаи на хора, които не спазват ограниченията, в момента се обмисля с декларация в града да се движи всеки гражданин. 

"Тази мярка я обмисляме и най-вероятно скоро ще бъде въведена", стана ясно още на брифинга.