Нови 8 случая на заразени с коронавирус са регистрирани в България. Това съобщи преди минути началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

Всички нови случаи са в София. Там вече установените са 214. Общият брой на заразените е 346 у нас. От тях 125 са в болница, а 13 са интубирани в интензивен сектор. 

Днес сутринта е починала още една жена от Благоевград и общият брой е 8. Това е жена на 53-годишна възраст. Късно снощи в лечебното заведение почина и 74-годишната й майка. 

"Средната възраст на починалите е 66 години. Заразени са вече 17 лекари", поясни ген. Мутафчийски. 

Обяснението за снижването на възрастта е, че хората имат хронични заболявания. Последната жертва на 53 е с хипертония и тежка астма. Има и 37-годишен младеж, който е интубиран в болница Св. Анна. Не трябва да се изгражда отношение у хората, че може само възрастни да починат, не ми е известно да има например 37-годишният да има някакви заболявания", каза още генералът. 

Той заяви, че Пловдив не е най-добрият пример за спазване на мерките.

"Работят магазините на централната улица, не се тестват по обем заразените. Пълни са улиците с хора. В тази връзка на Пловдив може би му предстои доста тежка ситуация. Моите опасения са, че не са тествани заподозрени лица за коронавирус, защото във всяка една клиника може да се появи заразен. Става въпрос за лесно предаваща се зараза и трябва да се работи с мислене, че всеки един е потенциално заразен", заяви ген.-майор Мутафчийски. 

Добрата новина е, че днес има трима изписани и общо оздравелите в България са 14. От Пещара двама са изписани за домашно лечение, нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показателя. 

До момента 276 проби са извършени само в днешния ден, очакваме и от другите проби.  

"И в София почти всеки интубиран е починал, и в Италия е така", коментира генералът. 

Заради големия брой случаи на хора, които не спазват ограниченията, в момента се обмисля с декларация в града да се движи всеки гражданин. 

"Тази мярка я обмисляме и най-вероятно скоро ще бъде въведена", стана ясно още на брифинга. 

Включват сирените в Пловдив и още 10 града заради пандемията!

Двама лекари от Пловдив и още един пациент - новите случаи с коронавирус

 

От утре, 30 март, Националният оперативен щаб ще провежда ежедневните си брифинги в Министерския съвет в 8 часа сутринта, вместо в 17 часа. Промяната ще даде възможност да се предоставя информация на медиите в реално време още в ранните часове на деня, като се обобщава и динамиката на ситуацията от изминалото денонощие, съобщиха от правителствената информационна служба. Провеждайки брифингите си всеки ден в 8 часа сутринта, Щабът ще се съобрази и с желанието на медиите да е на разположение за отговори на техните въпроси в началото на деня, се казва в съобщението.

За да продължат да получават медиите максимално актуална и пълна информация по отношение на коронавируса, Министерството на здравеопазването ще пуска всеки ден около 17 часа прессъобщение с данните от Щаба за резултатите от текущите проби за деня.