“Дори при добър сценарий, при който всички хора си останат по домовете и спазват ограниченията, до 10 дни се очаква да има сериозно нарастване на случаите. Това може да означава по 100 нови случая на ден, а може да бъдат 200, дори и 500. Всичко зависи от самодисциплината.”

Този коментар направи пред “24 часа” в неделя шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. За сравнение към края на неделния ден всички болни от коронавирус българи бяха 675. Пикът на болестта в България обаче се очаква след Великден.

По-рано през деня той и началникът на Александровска доц. Костадин Ангелов се присъединиха към брифинга на шефа на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. И призоваха хората да не нарушават мерките за самоизолация. Да не превръщаме болниците в морги заради хубавото време, призоваха двамата болнични шефове.

Резултатите от неспазването на ограниченията не се вижда веднага и това е една от причините много хора да ги нарушават.

Конкретно за София може да се наложи по-сериозно затягане на самодисциплината, защото тук са повече от половината от случаите в цялата страна, предупреди проф. Балтов.

“За София се смята вече, че вирусът е на много места. Не говорим за огнище, което да е ограничено, и да е ясно, че става въпрос за определен квартал или за няколко човека и техните близки например. Разпространението е доста по-сериозно”, каза той.

Според последния световен гайдлайн за насоки на пулмолозите от събота около 20% от случаите ще имат нужда от лечение в болници, а 10% от тях - от сериозна реанимация с интубация. Между 2 и 5% пък ще са случаите с летален изход.

“Това не е добре и хората не си дават сметка, че тук говорим за истинска статистика. Колкото повече пациенти постъпят в болниците по едно и също време, толкова по-трудно е тяхното правилно и адекватно лечение и използване на максималния ресурс на болниците. Затова апелираме за спазването на тези мерки, защото те ограничават разпространението на заразата и ни позволяват да лекуваме адекватно”, обясни още проф. Балтов.

Статистиката той допълни с факта, че ако грипът минава за 8 до 10 дни, то при коронавируса организмът не може да се изчисти от инфекцията понякога повече от 4 седмици. Затова и лечението продължава 1 месец, а понякога и повече, особено за тези, които са на апаратна вентилация.

“Ако тези пациенти се подменят периодично, т.е. едни излекуваме и веднага на тяхно място влизат други, ще бъде много по-лесно за здравната система, за нас и естествено, ще бъде по-благопрятно за самите пациенти”, допълни той защо е важно да се спазват мерките.

Проф. Балтов даде пример и с по-малките градове и областите с по-малко случаи.

Където хората спазват повече мерките, са успели да ограничат заразата, обясни професорът.

“За този един месец получихме сериозна отсрочка, в която повечето болници успяхме да се реорганизираме и да направим така, че да поемаме и лекуваме много повече болни. Това е нещо много важно, защото в първия момент никой не е готов. Сега всички страни около нас имат сериозен проблем по отношение на това, така че мерките в България бяха изключително добри и дадоха много добър резултат досега”, посочи той и друга от ползите от спазването на мерките.

До неделя следобед в “Пирогов” се лекуваха 36 пациенти. 11 от тях са на апаратна вентилация и са настанени в новата реанимация на болницата, която е само за коронавирус пациенти.

Останалите 25 пациенти са в средно тежко състояние. Всички са с двустранна бронхопневмония.

„Имаме трима карантинирани пациенти, за които чакаме да им излязат PCR резултатите, за да бъдат насочени или към клиниката, където се лекуват пациентите с COVID-19 или към вътрешната клиника”, каза проф. Балтов.

Болницата е обособила специални стаи за такива пациенти. След като минат триаж във форгона пред болницата, им се прави бърз тест, за да се види дали имат някакви имуноглобулини. Ако той излезе положителен, се прави след това рентгенова снимка, пълна кръвна картина и скенер. Резултатите от всички тях дават на лекарите до 97% сигурна диагноза за коронавирус и без да е излязъл резултатът от PCR теста.

Лекари аплодираха хората, останали вкъщи ВИДЕО

“През “Пирогов” са минали вече над 65 тежки случаи, от тях може би сме имали 5-6, при които след следването на този диагностично-лечебен алгоритъм и поставяне на диагноза, след това PCR тестът не я е потвърдил”, каза проф. Балтов.

Всеки, който повече от 3-4 дни има висока температура и суха кашлица, макар и лека, да не чака, а да потърси лекарска помощ в спешните звена на болниците, където може да се вземе едно адекватно решение за неговото лечение, посъветва шефът на “Пирогов”.

Втора жертва на коронавируса в Пловдивско!

“Пикът на епидемията се очаква да е около Великден или малко след това и може да продължи 2-3 седмици. Ако се спазва карантината и всичко върви по план, както показват математическите модели, би следвало докъм средата на май да има белези за овладяване на ситуацията”, коментира и шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. В неговата болница в момента се лекуват 25 човека, от които петима са в реанимация.

“Най-лошото е, ако болниците бъдат препълнени от хора, да има много починали и в тази ситуация да нямаме възможност да ги сложим в камери. Виждате в Америка как карат хладилни камиони и тирове, в които слагат телата в чували. Това са едни апокалиптични картини, които на мен не ми се иска дори да ги изговарям на глас. Ние ще се готвим и за такъв сценарий, но нека никога да не идва”, описа проф. Ангелов възможния мрачен сценарий и у нас .

Според математика проф. Михаил Константинов обаче може да се каже, че в момента България се намира в пика.

“В България имаме една от най-ниските смъртности - втората най-ниска в Европа и една от най-ниските в света - това е забележително постижение. Дано го задържим”, добави той. “България има 4 пъти по-добри показатели за света, а от повечето западни държави - 80 до 100 пъти по-добри показатели”, категоричен бе Константинов.

“Този вирус е изключително смъртоносен. Има единствен достоверен коефициент на смъртност - съотношението на умрелите към болните плюс излекуваните, това прави 21% за света към момента.

Очакваме да спадне, но и да спадне, може би ще е докъм 10%. Трябва да се страхуваме за съдбата на т.нар. активни случаи - заболели и още боледуващи”, добави математикът. Да, естествено е, че следващите седмици са най-важните. Когато се каже: минаваме през пика, това значи “минаваме през ада”. Не сме много далече от него”, посочи проф. Константинов. Да, най-тежкият период е в момента. Сега е критичният момент. Италия и Испания минаха през един пик в края на март, но втората и третата вълна отнасят животи.

Тъпо ще е да изпуснем работата накрая... Направете го за себе си, не за кефа на Мутафчийски!