Втора жертва взе коронавирусът в Пловдивско. 69-годишна жена от Хисаря, която беше заразена от коронавирус и се лекуваше в пловдивска болница, е починала този следобед, съобщиха за Glas.bg от РЗИ-Пловдив.

С това жертвите в Българи с COVID-19 стават 30. Жената е имала и други заболявания. Преди два дни състоянието й за кратко се беше подобрило, но за съжаление днес организмът й не е издържал.

Коронавирусът взе първата си жертва в Пловдив още вчера, след като в болница „Пълмед“ почина 73-годишен мъж с установен COVID-19. Пациентът е хоспитализиран в лечебното заведение преди 9 дни, където е бил интубиран. Мъжът е страдал от артериа.

Периферната артериална болест е състояние, при което е стеснен лумена на кръвоносните съдове /артериите/ и се нарушава притока на кръв, а с това и на хранителни вещества и кислород към долните крайници. Това се получава поради увреждане на съдовата стена, водещо до натрупване на плаки. Тя може да настъпи остро или хронично.

Тъжната изповед на една BG медицинска сестра ВИДЕО

Охранителна фирма подкрепи медиците на първа линия в Пловдив

675 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 6 нови случая, като 4 са в област София и 2 в област Стара Загора. Лабораториите продължават да работят.

230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 36 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 12 април: 377 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 298 на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 18; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 14; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 35; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 401; Стара Загора – 19; Хасково – 8; Шумен – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 30.