Ясно ни е, че обществото се раздели тотално по темата "за" и "против" мерките срещу разпространението на коронавируса. Както ни е ясно, че даже има такива, които тъпо и упорито продължават да твърдят: Няма коронавирус! Без да влизаме в дискусии и обяснителни режими, ще ви предложим мненията на обикновени българи - такива, които също като вас си стоят вкъщи, чиито деца учат вкъщи, които вероятно също като вас са останали без работа и които също като вас много, ама много обичат и свободата си, и работата си, и децата си...

Женския пазар в София...

Ето какво написа столичанин в една от социалните мрежи, което до голяма степен се препокрива с мнението на самия генерал Мутафчийски:

Приятели, тъпо ще е да изпуснем работата накрая. Досега се справяме страхотно - и власт, и народ. С обединени усилия, саможертви, себеотрицание постигнахме най-ниски нива на смъртност и заразени в целия Европейски съюз. Навсякъде ни дават за пример.

А днес... Днес по улиците на София се изляха тълпи. По данни на СДВР колите спрямо вчера са ДВОЙНО повече. На Женския пазар е митинг от пенсионери - без маски, без дистанция един от друг, без елементарни предпазни мерки.

КАКВО ТОЧНО ГО НАЛАГА?

Наистина е необяснимо за мен. Представям си какво ще е на Цветница. А и се очертава хубаво време.

Моля ви, нека стиснем зъби още малко. Да си стоим вкъщи, поне до след Великден.

Ясно, че децата вече съклетясаха. Всички съклетясахме. Но няма смисъл сами да се прецакваме и да обезсмислим всички досегашни лишения.

Илюзия е, че заплахата е отминала. Не бива да се успокояваме от ниската статистика. Възможно е дори изобщо да не сме влезли в епидемията. Възможно е лошото да предстои.

Скупчванията по Цветница и Великден може да предизвикат взрив.

Забравете за всякакви върбички, лъжички, промушвания, яйца и литургии, но никога не забравяйте за катафалките в Бергамо, Ню Йорк, Мадрид.

Врагът е най-коварен, когато се е спотаил.

Правим го за себе си, не за кефа на Мутафчийски.

И за да има още много Великдени.

Като не може в Морската, може в квартала... Такава беше ситуацията през почивните дни във Варна...

А тези снимки са от Сливен. "Всяко чудо за 3 дни!" Така ги е озаглавил мъжът, постнал ги в една от сливенските групи във Facebook.

"Пролетното слънце и топлото време ни изкараха навън, а и толкова е тягостно да си стоиш само вкъщи. И аз реших днес да мръдна към пазара за прясна салатка. Вървя и си мисля - ще чакам дълго на опашка, за да ме пропуснат, ще има много хора заради празниците, ще става ли бързо... и прочие други неудобства заради карантината, с които аз лично свикнах, разбирам, спазвам и не се възмущавам. Вместо ред и контролиран пропуск на гражданите, заварих тази обстановка", пише мъжът. 

А тази снимка е от подножието на Витоша. Време за корона!, я е озаглавила столичанка.