Британски кошмар с българска следа. 39-те тела, намерени в камион в Есекс, са може би най-шокиращата криминална история, случила се във Великобритания.

Полицията смята, че намерените трупове са на мигранти, които са прекарали 4 дни в хладилното отделение на товарния камион и са замръзнали до смърт.

Предполага се, че температурата вътре е била около -25 градуса по Целзий.

Властите смятат, че превозното средство е дошло от България и е влязло във Великобритания от уелското пристанище Хоулихед, на което фериботите пристигат от Ирландия. От родното Министерство на външните работи потвърдиха, че камионът е с българска регистрация.

Ако той в действителност е преминал през Ирландия, то ще бъдат предприети всички необходими разследвания, заяви премиерът на страната Лео Варадкар, цитиран от "Дейли мейл".

Голям част от работещите по случая в Есекс, обръщат внимание, че този случай отново насочва вниманието към трафикантите на хора, чиято крайна цел е Великобритания.

Борис Джонсън и цяла Англия – в шок и потрес от намерените 39 тела в камион

Камионът-ковчег от Есекс - с BG регистрация! Имал винетки, стикер за преглед...

Маршрутът, който е бил избран, е доста необичаен - Ирландия е смятана за "слаба точка" в сигурността заради занижения граничен контрол.

Член на Асоциацията за товарен транспорт посочва, че камионът може да се е качил на ферибот от Франция до Ирландия, след което да е шофирано с него в Ирландия, и тогава да се е качил на друг плавателен съд за Великобритания.

Шофьорът на камиона е 25-годишен мъж от Северна Ирландия. Той е бил арестуван по подозрение за убийство.

Не е ясно от каква националност са загиналите 39 души, нито каква е била крайната им цел. Сред тях има и тийнейджър.

Това е най-големият подобен инцидент 2000 г. насам, когато телата на 58 китайци бяха открити, натъпкани в камион за домати в Дувър, дошъл с ферибот от Белгия до Великобритания.