От щаба на Мая Манолова се заканиха да поискат касиране на вота. Според тях преброяването не е било честно, самият Никола Вапцаров от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова, заяви, че не е бил допуснат до “Арена Армеец” по време на преброяването на бюлетините.

Поддръжниците на Манолова се усъмниха и в манипулации и купуване на гласове. От ОИК обясниха, че това не е повод за касиране на изборите, а Вапцаров не бил допуснат до залата, защото не бил подал необходимите документи, за да има право на това.

При 100% обработени бюлетини победител в столицата е Йорданка Фандъкова, която печели 49.98% от гласовете на столичани. Мая Манолова загуби балотажа с 45.13%.

Балотажът: Женски вот за Фандъкова, националистически за Манолова!

Победителят Фандъкова с първи думи: Нужна е много работа, нужна е промяна!

Манолова вини ГЕРБ в купен вот: Властта няма страх, няма и срам от хората!

Разликата между двете е малко над 4%, а от щаба на Манолова завиха, че според тях има манипулиране на резултатите.

Смятам, че нашата комисия спазва и работи съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Свършихме си работата така, както трябва. По отношение на организацията, надминахме нашите очаквания. Дали има повод за касиране на изборния резултат по отношение на кмет на Столична община, компетентен е да каже Софийският административния съд”, заяви пред Нова телевизия председателят на ОИК-София Полина Витанова.

За да се касират изборите е нужно посредничеството на три институции - президентство, Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Сезирането на съда може да стане в 15-дневен срок, след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите.