Близо 170 000 гласуваха за мен. Благодаря на всички които гласуваха по съвест, останалите знаят колко струват съвестта им. Това заяви независимият кандидат за кмет на столицата Мая Манолова след края на изборния ден.

"Ще коментирам окончателните резултати, след като бъдат обявени, защото според паралелното преброяване от моя щаб, разликата е 3%", заяви тя.

"Наистина дадох всчко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания. В нито един момент не отговорих на вандалските актове с вандализъм, на агресията с агресия, на лъжата с лъжа", обясни тя.

"Ако ме питате от какво ме е страх, не ме е страх от загубата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат. Не съм страхлив човек и вие го знаете. Страхът ми най ясно се изразява в думите на един от кандидатите за районни кметове, който каза: "Нищо не мога да направя, купуват пред очите ми гласове". Страх ме е от думите: "Нищо не мога да направя". Това е реалната ситуация в страната, а тя е своеобразно и ненаказано купуване на гласове от ГЕРБ. Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват. Правоохранителните органи буквално не реагират на сигналите за купуване на гласове. Въпреки че София видя как на улицата се купуват гласове. Властта няма страх от закона и няма срам от хората", заяви Манолова.

Тя каза още, че гражданите са гласували простестно именно срещу това. "Постигнахме според нашия анализ 3 важни неща. Първо - спечелиха гражданите. За първи път от 14 години в София имаше балотажи и гражданите поискаха истински дебат за столицата".

"Второ - видяхме страха в очите на властта, видяхме и дъното, до което може да стигне властта. И трето София показа, че може да се обедини. Демократичната десница и демократичната левица, всички демократично настроени граждани си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия", поясни Мая Манолова.

"Щастлива съм, че това се случи, но това обединение без ценностите свобода, демокрация, върховенсто на закона, е невъзможно".

"Тази нощ видяхме и друго - как може да бъде преодолян модела на партийната и еднолочна влласт. Видяхме пътя, по който този модел може да бъде демонтиран и смятам, че гражданите имат смелост да извървим този път докрай", каза в заключение тя.