"След вчера по никакъв начин не можем да си позволим да обсъждаме въпроса за оставка на правителството. Това означава да подадем оставка след атака на криминалния контингент. Това ще постави в риск всяко следващо българско правителство да бъде свалено по този начин", отсече пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му политическата отговорност за снощните ексцесии и вандалски прояви носи президентът Румен Радев, а техническата отговорност е на официалните организатори на протеста от "Отровното трио".

Равносметката след погрома: 126 задържани, над 80 ранени полицаи

"В продължение на няколко дни имаше директни призиви от тези хора за насилие, за идване на винкелите и това се случи вчера. "Отровното трио" превърна протестиращите хора, тези с чисти сърца, във фон и масовка на криминалния контингент, който е пратен там от Васил Божков", допълни още Биков.

Полицията пръсна протестиращите! Полетяха павета ВИДЕО+СНИМКИ

"Г-н Биков не е чул поради причината, че напуснаха парламента какво каза вчера Румен Радев в пленарната зала. А то беше, че не бива да се стига до агресия. Призивът беше за мирен протест. "Единственият, който може да носи политическа отговорност за агресията на протеста е премиерът Бойко Борисов, защото тя е вследствие на неговата упоритост да не подаде оставка", контрира от своя страна Христо Проданов, депутат от "БСП за България".

Обръщение на президента Румен Радев към народа и Народното събрание

Това, което е най-адекватно да се случи в момента, е оставка и нови избори, за да се види какви са електоралните нагласи на българските граждани", настоя той.

Напускането на ГЕРБ на пленарната зала вчера, Биков обясни с думите, че това е символичен жест, с който показват, че между тях и президента до края на неговия мандат няма да има никакъв диалог.

Според него първата възможност за разрешаването на тази политическа криза ще бъдат президентските избори.