Президентът Румен Радев застана на трибуната в началото на откриването на заседанието на есенната сесия на парламента. Той бе посрещнат с викове "Оставка" от групата на ГЕРБ, която напусна залата.

Бягството няма да ви спаси от позора, с това показвате, че истинският парламент е отвън, отвърна им Радев. А парламентарната шефка Цвета Караянчева се оправда, че не може да влияе на парламентарните групи.

"И аз не съм съвсем във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но гражданите са ни избрали, за да ги представляваме, да решаваме проблемите им и да се изслушваме. Показателно е напускането за липсата на диалог и за това защо хората са на улицата", каза Радев.

Очаквам да предотвратите всякакви опити на статуквото да излъчи експертен кабинет и да измами, обърна се Радев към депутатите в залата. Ако не искате да чуете мен, то поне трябва да чуете вашите избиратели, които са отвън, и да не гласувате експертно или каквото и да било друго правителство в рамките на това Народно събрание, призова Радев.

Той поиска депутатите да не гласуват и промените в Изборния кодекс.

Президентът се обърна към протестиращите и полицията за недопускане на насилие и провокации. Призова парламентът да бъде на висотата си и да предотврати въвличането в безвремие и безпътица. И призова НС да последва волята на протестиращите за незабавна оставка на правителството.

Вчера държавният глава заяви, че има готов вариант за нова конституция. Той обаче отказа да разкаже повече преди правителството да подаде оставка. Но се зарече да инициира дебат по предложенията си веднага след оставката.

Очаквайте подробности!