В цифри от снощния погром в София: 126 арестувани, 60 човека са с криминални регистрация, 15 производства, 80 ранени полицаи с различни травми, изгаряния, контузии.

Повечето от тях са прегледани в болница, някои са прегледани на място и са се върнали, обявиха от СДВР на извънреден сутрешен брифинг.

В 3 през нощта са били премахнати палатковите съоръжения. Процедурата е преминала без съпротивление от страна на протестиращите.

"Палатковите лагери в един момент се оказаха много добро прикритие, складиране на самоделни взривни устройства. В един от лагерите колегите намериха коктейл Молотов", съобщиха още от полицията.

"След като през вчерашния ден на няколко пъти част от протестиращите опитаха да пробият кордона и да палят сено, вечерта полицаите бяха обстрелвани със самоделни устройства, пиратки, камъни. В резултат от тези действия полицията реши, за да запази животи, част от агресивната тълпа да бъде изтласкана", настоя директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев.

По думите му тактиката на униформените е била пасивна и щадяща.

"Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци с полицията и да не се стигне до такива сблъсъци", посочи той.

Припомняме ви, че снощи ескалира напрежението в 56-ата вечер на антиправителствени протести в София. Бомбички полетяха към централния вход на бившия Партиен дом, а сега основна сграда на Народното събрание. Демонстрантите замеряха униформени с пиратки, павета, пръти, чукове…

Полицията пръсна протестиращите! Полетяха павета ВИДЕО+СНИМКИ

НА ЖИВО: СДВР с брифинг за погрома в столицата СНИМКИ

Палатковата блокада падна! Разчистиха Ректората, Орлов мост и Триъгълника на властта