Вече пети ден в Сандански се питат защо се стигна до зловещото убийство на 5-годишния Васил и 3-годишната Ивон.

Хората са разделени в отношението си към това престъпление, станало в четвъртък следобед. Тогава в къщата на семейството, около 17:30 часа са намерени заклани двете деца.

Бащата Георги бил на двора, да подреди дървата за огрев. В жилището били майката Кристина с двете невръстни дечица. Когато Георги се прибира, заварил вратата заключена отвътре, затова се наложило да бъде разбита.

Повиканите полицаи се натъкнали на зловеща гледка - момченцето и момиченцето заклани, а до тях седяла майка им в неадекватно състояние.

Жената бе обвинена за тежкото престъпление, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост спрямо децата й. При извършения оглед са иззети два ножа и сатър.

Познати на семейството хвърлят обвинения и към бащата, и към майката, към техните родители, полицията, социалните служби. Близките на Кристина смятат, че тя също е жертва, тормозена физически и психически от мъжа си до степен да развие психическо заболяване.

Дядото на убитите дечица в Сандански още не знае за трагедията

От другата страна пък са категорични, че тя не е била добра майка, вероятно е развила шизофрения, но не се е лекувала, а мъжът й нямал вина за лошите отношения между двамата. Има и упреци към социалните, които не са се намесили навреме, за да помогнат на семейството.

Кристина остава за постоянно в ареста с решение на Окръжния съд. Пред магистратите обвиняемата не каза нищо, освен че помоли да бъде третирана по-снизходително и да й бъде наложена по-лека мярка, без да се обосновава защо.

Първоначалните мнения на специалистите са, че вероятно наскоро жената е отключила психическо заболяване, което е било неглижирано, близките й не са обърнали сериозно внимание.

Не подозирахме, че е била толкова зле!

"Кристина не е признала, че е извършила престъпното деяние, а само е казала при разпита: "Съжалявам за всичко това, което се е случило", каза нейният адвокат Маньо Алексиев.

Той има съмнения, че точно майката е извършител на престъплението.

Юристът обясни, че я познава от 10 г., когато била лъчезарна, усмихната и добронамерена. Преди няколко години я видял отново в кантората си, но вече била променена до неузнаваемост, смачкана психически.

Плачела, че иска да й се помогне, да си вземе децата и да се спаси от тормоза. Защитникът е разбрал, че Кристина е била бита от мъжа си, заставяна да стои вкъщи, проверявана през два часа, а свекърът й я насилвал сексуално. И двамата мъже - съпругът и свекърът, се обръщали към нея с "гюбре" (угнила животинска тор, а на жаргон в Югозападна България го използвали за глупав, неприятен човек - бел.ред.).

Кристина, убила двете си деца: Съжалявам за това, което стана!

"Пистолети до нейната глава... С риск да бъда съден за разпространяване на клевети, но докато бях в полицията в Сандански след случилото се, случайни граждани ме питаха дали съм адвоката на Кристина. Казаха ми да направя всичко възможно делото да се гледа на друго място. Неговата сестра била близка на високопоставен човек в полицията", допълни Алексиев.

Според него два дни преди да бъде извършено престъплението, Георги със своя адвокат са взели Кристина от дома на родителите й, часове наред са я возили в кола, за да подпише споразумение за родителски права. Бащата искал те да бъдат отсъдени на майката, но семейството да остане да живее заедно.

"24 часа" се свърза с адвоката на бащата Атанас Белички, който категорично отрече това да е вярно. 

Facebook-ът на Кристина ври и кипи: Наказанието ти ще е ужасно, изгний сама!

"По никакъв начин не съм въздействал на момичето. Не мога да коментирам нещо, което не се е случило. Редно беше родителите да се разберат, да подпишат спогодба преди делото, но това не стана", настоя юристът.

Пред него майката на Кристина казала, че от известно време дъщеря й е депресирана, с неадекватни прояви. Молила се да се откъсне от мъжа си и да си вземе децата, а в следващ момент се връщала при него. Водена била при психолог и психиатър. Той казал, че вижда един крайно депресиран и изтормозен психически човек.

Искаха да ми вземат децата… крещяла в несвяст Кристина, стискайки ножа