Продължава настъплението на турската армия в североизточната част на Сирия. Вчера армията започна въздушна операция, а часове по-късно сухопътни войски също пресякоха границата и навлязоха в кюрдската територия.

Министерството на отбраната в Анкара обяви, че армията е нанесла удари по 181 военни цели в североизточната част на страната.

Атаката започва само няколко дни, след като американският държавен глава Доналд Тръмп обяви, че изтегля армията от района.

Целта на турското военно настъпление е да накара кюрдските сили да се оттеглят. Припомняме, че кюрдите са ключов съюзник на САЩ срещу ИДИЛ - става дума за Сирийските демократически сили, под чиято опека функционира и кюрдската организация “Отряди за народна самоотбрана“. Турция пък твърди, че това е терористична организация.

“Целта ни е да унищожим терористичния коридор, който се опитват да направят на южната ни граница и да установим траен мир в региона”, обяви по-рано вчера турския президент Реджеп Ердоган.

Ръководената от кюрдите коалиция в североизточна Сирия заяви снощи, че е отблъснала сухопътна атака на турските войски в района на град Тал Абияд.

Междувременно американският държавен глава категорично се разграничи от действията на турския си колега и отрече от САЩ да са давали “зелена светлина” за военната операция. Тръмп дори заяви, че военните действия от турска страна са “лоша идея”.

“Още от първия ден, в който стъпих на политическата сцена, бях категоричен, че не искам да водя тези безкрайни и безсмислени войни - особено онези, които не носят нищо на САЩ. Очакваме Турция да спази всички ангажименти, които е поела и ще продължим да следим ситуацията отблизо”, заяви от Белия дом Тръмп.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумението, подписано между двете страни в турски град Адана през 1998 година

"Що се отнася до използването на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на САЩ. Това е международно пространство, това е сирийско въздушно пространство и след като не принадлежи на САЩ, въпросът за използването му се решава от режима на Асад”, заяви Ердоган в свое интервю.

"Съгласно този договор, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите”, допълни още турският президент.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар обяви в Twitter, че за операцията са били информирани не само САЩ, но и международните организации, сред които ООН и НАТО преди самото военно настъпление да започне.

От Сирийските демократически сили призоваха международната общност да помогне, за да се избегне хуманитарна катастрофа. В района живеят много цивилни граждани. Възможно е да има и нова бежанска вълна.

Вчера, след като военното настъпление започна, Съветът за сигурност на ООН се събра и заседава при закрити врата. Обсъждането на обстановката в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от пет европейски страни членки - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша, обясниха дипломати.

Ердоган нападна кюрдите в Сирия. Операция "Мирна пролет" започна!