Турски войски нахлуха в Сирия. Операция “Мирна пролет” е започнала. Новината съобщи турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Бойни самолети са нанесли поредица удари върху позициите на кюрдите, а сирийският град Рас ал Аин, който се намира на границата с южната ни съседка, е бил разтърсен от няколко експлозии.

Бойните действия значително ще обтегнат отношенията между Турция и кюрдските сили, които са подкрепяни от САЩ.

Струпването на турските сили на сирийската граница започна още във вторник вечерта, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля военните сили ма САЩ от района.

Тръмп бе подложен на критики за това си решение, което според неговите противници „отваря пътя за турска интервенция”. Но самият той обяви, че САЩ няма да изоставят кюрдите в района на Североизточна Сирия, които са били американски съюзници. Американският президент заплаши Турция с последствия за действията ѝ в Сирия.

Целта на турската армия е да създаде “мирна зона” като принуди кюрдската армия да се оттегли.

"Операцията започна. Нашата цел е да наложим мир в региона. Нашите военни части започнаха операция "Мирна пролет" срещу терористичните организации заедно със сирийската национална армия. Нашата цел е да унищожим коридора на тероризма, който се опитва да се формира на нашата южна граница и да донесем мир и стабилност в региона", написа още Ердоган в Twitter.