Задържането на политически съперници противоречи на международните задължения на Русия. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод съдбата на Алексей Навални.

Фон дер Лайен осъжда вчерашните действия на руските власти и ги призовава незабавно да освободят Навални, като обезпечат сигурността му. Тя допълва, че ЕС все още очаква задълбочено и независимо разследване на опита за убийство на руския опозиционер миналата година, предаде 24 часа. 

 

Самолетът с Навални кацна на Шереметиево вместо Внуково! Арестуваха го


Снощи председателите на Европейския съвет и на Европейския парламент Шарл Мишел и Давид Сасоли, както и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, също призоваха Навални да бъде незабавно освободен.

Сасоли определи задържането на Навални при завръщането му в Москва като обида за международната общност, а Борел определи като неприемлива политическата употреба на съдебната власт.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа днес в Туитър, че се присъединява към международните призиви за незабавно освобождаване на Навални.

Виновниците за опита за убийство на Навални със забранено бойно вещество трябва да бъдат изправени пред съда, а Русия следва да спазва международните си задължения, добави той.

Говорител на Европейската комисия не отрече, че държавите от ЕС обсъждат възможност за налагане на допълнителни санкции срещу Москва заради Навални. Той отбеляза, че въвеждането на такива мерки изисква единодушие в ЕС. Отношенията с Москва не може да бъдат сведени само до въпроса с Навални, добави той.