Пета жертва от безредиците на Капитолия. Жертвата е полицай, който е починал от травмите се сблъсъците си с протестиращи.

Полицай, пострадал при безредиците на Капитолия, е починал, съобщиха световните агенции.

Припомняме, че безредиците избухнаха след като привърженици на президента Доналд Тръмп завзеха сградата на Конгреса в неуспешен опит да осуетят утвърждаването на изборната победа на новоизбрания президент Джо Байдън.

След яростния щурм на Капитолия – четири жертви. Кой е виновен?

 

В същото време шефът на полицията на Капитолия Стивън Сънд обяви днес, че подава оставка в сила от 16 януари. Оставката му бе поискана от председателката на камарата на представителите Нанси Пелоси, след като федералните сили на реда, натоварени със защитата на Конгреса, не успяха да удържат привържениците на Тръмп. Сънд каза, че не е очаквал демонстрацията да премине в размирици.

Три дни преди събитията Пентагонът е попитал полицията на Капитолия дали има нужда от подкрепления от Националната гвардия. Въпреки многобройните предупреждения за възможни безредици и недостатъчното време и ресурси за подготовка обаче полицията отказала предложението, съобщава Асошиейтед прес.

Междувременно днес на ключов балотаж жителите на американския щат Джорджия решават демократите или републиканците ще имат мнозинство в Горната камара на конгреса. Битката е за две места, от които де факто зависи как ще управлява бъдещият президент.

Куршуми в Капитолия: Тръмп подстрекава, Байдън успокоява СНИМКИ И ВИДЕО

Сенаторите републиканци - Кели Лофлър и Дейвид Пердю, заемали досега места в горната камара на Конгреса се изправят срещу демократите - Рафаел Уорнок и Джон Ософ. Ако републиканците успеят да запазят постовете си, партията ще разполага с мнозинство от 52 от общо 100 места в горната камара на Конгреса.

Ако пък двамата демократи спечелят частичния вот, двете партии ще имат равен брой представители, като тогава бъдещият вицепрезидент Камала Харис ще има правото на решаващ глас в Сената. А това би направило работата на Джо Байдън значително по-лека.