За първи път в историята куршуми ехтяха в… Капитолия. Заседанието на конгреса на САЩ, което трябваше да гледа резултатите от изборите и да легитимира победата на Джо Байдън, бе прекъснато от щурм на привърженици на Доналд Тръмп, които се събраха снощи на грандиозен митинг пред историческата сграда, но накрая я обсадиха и нахлуха в нея, разбивайки полицейския кордон.

Прозорците със светините за САЩ – американските знамена, бяха изпочупени, залата на конгреса окупирана. Протестиращ се настани в стола на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и си качи краката на банката, с което скандализира цяла Америка и света. Цитаделата на американската демокрация бе превзета, гръмнаха световните медии.

За да спрат протестиращите, полицаите използваха сълзотворен газ и светлинни гранати, за да спрат демонстрантите. Една жена бе простреляна, а впоследствие почина от раните си.

Малко след 21 часа българско време полицията нареди евакуиране на хората от офиси на Конгреса, след като привърженици на действащия президент Доналд Тръмп събориха част от бариерите, поставени пред Капитолия, и проникнаха в сградата.

Кървав сблъсък между привърженици на Тръмп и полицията във Вашингтон ВИДЕО

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона. С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на Републиката".

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Доналд Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Но го направи по възможно най-спорния начин.

"Откраднаха ни изборите. Няма да се дадем, но вие се приберете, полицаите са на наша страна", каза действащият президент и социалните мрежи Facebook и Twitter блокираха акаунта му заради твърдението, че вотът е манипулиран.

Опит за преврат заподозря новоизбраният държавен глава на САЩ Джо Байдън и призова Тръмп да направи изявление по телевизията, в което да призове протестиращите да се оттеглят мирно.

"Думите на президента имат значение, независимо колко добър или лош е този президент. В най-добрия случай думите на президент могат да вдъхновят. В най-лошия случай те могат да подстрекават. Затова призовавам президента Тръмп да отиде по националната телевизия сега, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията и да поиска прекратяване на тази обсада", каза Байдън в обръщение към американците.

А обсадата на Капитолия продължи няколко часа, заради което съвместното заседание на двете камари на Конгреса беше прекратено, конгресмените бяха евакуирани, а сградата беше затворена.

В американската столица бяха открити две взривни устройства - едното в щаба на Републиканската партия, а другото при сградата на Конгреса. Те са били обезвредени от властите.

За справяне с размирниците беше повикана и Наионалната гвардия, а кметът на Вашингтон обяви полицейски час.

Часове по-късно американският Сенат отхвърли с голямо мнозинство възраженията срещу изборната победа на избрания за президент Джо Байдън в Аризона, с което гарантира, че гласовете за него от щата в колегията на електорите ще се запазят.

Вижте снимки от бурната демонстрация в САЩ!