Кремъл разчита, че награждаването на председателя на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов с руския орден "Дружба" няма да стане причина той да бъде преследван, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин награди вчера с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани по случай чествания във федерацията Ден на народното единство.

Отличието се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, приятелството, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите. Тази година сред удостоените с ордена бе и Николай Малинов.

Шефът на "Русофили" – духнал! Съдия го пуснал в чужбина. Ще се прибере ли?

"Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания", заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Според него "това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици".

Така говорителят на Кремъл отговори на въпрос дали отношенията между Москва и София няма да бъдат влошени заради награждаването на Малинов, обвинен в шпионаж в България.

"Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни", подчерта Песков.

Припомняме ви, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Цацаров се чуди къде е русофил №1, а той в Кремъл – с орден от Путин

Според обвинител №1 това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

Шефът на Национално движение "Русофили" бе задържан заедно със секретаря на организацията - бившият гл. редактор на в. "Дума" Юрий Борисов на 9-ти септември.

Николай Малинов е с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната, след като бе обвинен за шпионаж в полза на Москва.