Руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство, предаде ТАСС.

Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

Тази година сред удостоените с руския орден "Дружба" е и председателят на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров даде на инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития, съобщиха от прокуратурата.

Шефът на "Русофили" – духнал! Съдия го пуснал в чужбина. Ще се прибере ли?

Според обвинител №1 това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

Припомняме ви, че председателят на Национално движение "Русофили" бе задържан заедно със секретаря на огранизацията - бившият гл. редактор на в. "Дума" Юрий Борисов на 9-ти септември.

Николай Малинов е с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната, след като бе обвинен за шпионаж в полза на Москва.

Из докладната на доносника - шпионин: Общо бъдеще с Русия, без нея няма да оцелеем!