Нови акции и още разкрития за злоупотреби във Велинградската болница. Преди две седмици ви показахме как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в болницата във Велинград? Показахме ви как схемата работи безпрецедентно дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу управителят  д-р Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса чрез фалшиви сертификати. След нашето разследване и Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на д-р Чешмеджиев. До къде стигнаха разследващите?

    

Вече ви показахме удостоверенията и сертификатите за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев-управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и доктор Иванка Русева.

Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? ВИДЕО

От МУ –Пловдив и МУ-София не откриха такива удостоверения и сертификати. Д-р Мустафа Фарук отрече категорично да е посещавал курс от 15-дни. Отрече и д-р Иванка Русева. Прави впечатление, че през 2019-та от когато е сертификата, тя  е била на 76 години.

 Д-р Иванка Русева е назначена като педиатър в болницата от няколко години, но заради здравословни проблеми често отсъствала от работа.

„Аз въобще незнаех. Поне да ме уведоми. Аз си мислих, дори по мое време така е било…Курсове се изкарват, за да усъвършенстваш своята специалност, за да добиеш опит. Въобще незнаех, че това служи за пари и на базата на това са получени пари“, обясни  д-р Иванка Русева.

Пари са получени. Според разследващите чрез различни клинични пътеки за източване на  НЗОК. По наша информация само за 2017 г. удостоверенията на  д-р Жеко Чешмеджиев  са усвоени над 50 хиляди лева от Здравната каса , а  със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук получените пари по клинични пътеки от Здравната каса са 223 хиляди лева

В първа част на нашето разследване ви показахме как освен чрез фалшиви удостоверения, в болницата усвояват пари от Здравната каса и чрез фалшиви болнични. Схемата е проста и всеки, който желае може на хартия да бъде приет в лечебното заведение и да получи болничен-лесно, бързо и евтино. Само срещу 50 лева и с подставено лице се сдобихме с болничен. И последва акция на Икономическа полиция –Пазарджик, а доктор Осман Мустафа бе задържан.

Оказа се, че по документи и по данни на полицията нашето подставено лице е прегледано и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията-д-р Гергана Балтаджиева, която замества управителят на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, който пък е в отпуск. И така този  фиктивен пациент отново е за сметка на Здравната каса. Затова и след случилото се последва нова акция на полицията съвместно с Регионалната Здравна каса.

И КПКОНПИ проверява болницата във Велинград

Стана ясно, че управителят на болницата във Велинград –д-р Жеко Чешмеджиев е взимал две заплати –от болницата и от Медицински център-2017 ЕООД.

Това е констатирала Антикорупционната комисия. От там обясняват, че д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ-Велинград от 2015 г. Отделно от това той е работил и в  „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД като е оказвал специализирана медицинска помощ като лекар ортопед - травматолог.

Според Антикорупционната комисия по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев има конфликт на интереси , защото освен като управител на МБАЛ Велинград упражнява и лекарска практика, за която получава хонорари и в друго дружество. И това не е всичко. По наша информация, за да може да съществува Медицински център Велинград 2017 г. , откъдето  д-р Чешмеджиев е получавал допълнителните  хонорари, той е отдал помещения под наем, собственост на болницата.Имал е  сключени договори с Медицинския център през 2018, 2019 г. като за този период е получил над 21000 лева възнаграждение. Такъв договор има сключен и през 2020 г. и действа от 2 януари. За тази му дейност са били наясно и Община Велинград и Местния парламент.

И това не е всичко: Според наши източници на д-р Жеко Чешмеджиев са съставени два акта от Агенцията за държавен финансов контрол - АДФИ за това, че като управител на МБАЛ Велинград не е провел процедури за обществени поръчки за доставка на лекарства на стойност над 110 хиляди лева и за доставка на храни за болнично хранене на стойност над 30 хиляди лева. Тези данни са придружени и от липсата на контрол по доставките, като д-р Чешмеджиев не е назначил лице което да ги контролира. Според наши източници самият той    твърди, че това го правят главните сестри в отделенията. Сестрите обаче могат да следят бройките на доставките, но не и не да контролират цените и  дали те са завишени? Дали става въпрос за безстопанственост от  страна на  д-р Чешмеджиев? Това ще решат разследващите.

Вижте цялото разследване:

Видео:

Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? ВИДЕО