Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев, управител на Многопрофилна болница за активно лечение-Велинград, съобщиха от КПКОНПИ.

Става ясно, че д-р Жеко Чешмеджиев е управител на МБАЛ-Велинград от 2015 г. Отделно от това, между него и „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД през 2018 г. и през 2019 г. са сключвани граждански договори, чрез които той е работил и в центъра като е оказвал специализирана медицинска помощ като лекар ортопед - травматолог.

Такъв договор има сключен и през 2020 г. и действа от 2 януари. Така д-р Жеко Чешмеджиев освен като управител на МБАЛ-Велинград, упражнява лекарска практика, за която получава съответно заплащане и в друго лечебно заведение във Велинград - Медицинския център. А това е конфликт на интереси.

Преди две седмици полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и започна проверка срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на здравната каса чрез фалшиви сертификати. Образувано е досъдебно производство. По наша информация става въпрос за злоупотреби в особено големи размери. След разследване на Тина Ивайлова започна и проверка за това как можеш да си купиш болничен и как се настаняват фиктивни пациенти.

Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? ВИДЕО

Болницата е общинско дружество, а освен нея Община Велинград е едноличен собственик на капитала и на друго здравно заведение - „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД.

Установено е, че на 01.04.2019 г. д-р Чешмеджиев, като управител на болницата, е подписал договор, с който МБАЛ-Велинград отдава под наем за срок от 5 години на „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД 12 помещения в болнична сграда, ведно със съответното оборудване и техника. Няма решение обаче на Общинския съвет, като едноличен собственик на капитала на болницата, което да упълномощава управителя й д-р Жеко Чешмеджиев да отдава под наем такава болнична собственост.

Според Комисията по този начин е реализиран конфликт на интереси - чрез икономическа свързаност: управителят на болницата е отдал под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има лекарска практика по договор, със съответните доходи от тази практика.

Общата сума, наложена на д-р Жеко Чешмеджиев като глоби и отнемания на материална облага, е в размер на 26 833. Ако решението на КПКОНПИ влезе в сила, той следва да бъде освободен от длъжността управител на МБАЛ-Велинград. Решението може да бъде обжалвано.