Съществува вариант за оставката на правителството в края на септеври, обяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, така парламентът ще има възможността да приеме всички важни закона за страната.

"Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Правил го е два пъти. За истинския държавник, властта не е самоцел. Днес има среща на коалиционния съвет. Ние сме избрани демократично, на избори. Но когато обществото е разделено, този, който е във властта може да направи ход назад", коментира той.

Днес щях да подам оставка… отекнаха думите на премиера

"За нас лесен вариант няма. Най-трудно е да избираш между две злини. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които са гласували за нас. От друга страна има разделение. Аз няма да приема да заместя премиера, ако той напусне. Вариантът с отпуска е несериозен", настоя Дончев.

Според него всяка форма на насилие е осъдителна, дали ще е срещу журналисти, или пък срещу гражданин.

"Никой от ГЕРБ няма полза от такива събития. Заради това се надявам, МВР много бързо да ги установи. Защото за мен това е провокация. Ние охрана не сме наемали. Точка. В част от баталиите има и делегат, който пази момиче, което също е бито. Не може полицията да е навсякъде. Провокациите бяха постоянни. Имаше опит да се осуети български граждани да си упражнят своите политически виждания. Ние не сме ходили на Бузлуджа. И в историята, никога не са се случвали такива неща на партийно събрание", допълни вицепремиерът.

Създалата се в момента ситуация в страната няма лесен изход

Томислав Дончев настоя, че от седмици полицията се опитва да е толерантна, въпреки неспазването на законите.

"Балансът е труден. Когато един кръстовище е блокирано от пет човека, много лесно може да се каже кой е виновен. Задължение на органите е когато има насилие, да се разследва", допълни той.