Премиерът Бойко Борисов обяви пред актива на ГЕРБ, че по всяко време е готов да подаде оставката на правителството си.

"Ако аз съм причината – отивам си веднага. Моля ви не се подавайте на провокациите. Продължаваме, обмисляме, ние сме за единството на нацията", настоя той в "София Тех Парк", където се проведе открито и извънредно национално събрание на партията.

"Никога не сме се месили в Съдебната власт", настоя категорично той и продължи: "Ще продължа разговорите със своите коалиционни партньори, включително вариант аз да си тръгна и да продължи работата на правителството", добави той.

По думите му ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат да направят много работи.

"Маса от обвиненията към нас са прави, но поел съм ангажимент, още днес щях да кажа датата, на която щях да подам оставката, но искам да говоря с коалиционните партньори. Трябва да осигурим стабилността, идват много тежки месеци и години. Зимата ще бъде много трудна и на нас ни трябва подкрепа, ако народът избере нас, за да може да застанем и да кажем: Да, пак ще затворим. Не ви казвам нищо днес, сутринта говорих с Каракачанов и Сименонов, надявам се да намерим вариант. Никога не съм ви подвел и затова ГЕРБ винаги е печелила изборите", каза още Борисов.

Премиерът призна, че усеща напрежение в обществото, заради искането на хората за справедливост.

"Нямам никакъв проблем със служебно правителство, но без НС не може да се приемат законите. Без НС няма актуализация на бюджета на държавата и няма да се направят плащанията към бизнеса и хората. Не могат да бъдат променени данъчните закони за 2021-ва. Няма как да се увеличат парите за обезщетения за безработицата. За да се гарантират честните и законни избори, трябва да се приеме Изборния кодекс, за да се уреди машинното гласуване", настоя той.

Борисов бе категоричен, че никога не е правил коалиция с БСП и ДПС.

"Никога няма и да направим. Давам си сметка, че ГЕРБ като партия, няма да допусне тези коалиции. Аз обичам хората, обичам да са добре. Вярно ще кажете – 20-30-100 провокатори скандират. Исках да събера елита на партията и да кажа, че съм готов по всяко време да си тръгна. Заради мен не искам по никакъв начин да има напрежение. Какъв е проблемът да има оставка и служебно правителство?", попита той.

Премиерът изброи пред актива на ГЕРБ и част от успехите на правителството му - метрото, магистралите... "Сега има какво да блокират, да спират, иначе няма", настоя той.

"Когато беше финансовата криза успяхме като партия и правителство, не само да запазим държавата, а да вдигаме БВП с милиарди на година. Ние се справихме най-добре и с пандемията и най-бързо пуснахме хората, за да защитим и психическото им здрава , а и да заработи икономиката. Всяка година вдигахме доходите, на учителите - двойни заплати", посочи той.

Преди Борисов говори лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който обяви пред актива на ГЕРБ, че не сега е времето за оставка на правителството.

"Последните 3 г. и 3 месеца България се управлява от коалиционно правителство. Последните 30 дни в България има хора, които казват, че искат смяна на властта. Някои от тях млади, интелигентни, живели на запад. Аз обаче не съм чул от всички тези, които викат оставка, служебно правителство, реформи – какво ще бъде това ново правителство? Каква ще е програмата му, каква ще философията? Какво правим с важните неща за нацията?, попита той.

"Знам, че като историк има два вида политици – такива, които са готови да се жертват за нацията и такива, които жертват нацията заради себе си. И именно те искат да хвърлят държавата в хаос, за да докопат властта", настоя Каракачанов.

Той посочи, че следващите месеци на вниманието на обществото трябва да се извадят приоритетите – какво прави правителството в спешен порядък.

"Трябва ясно да заявим: Имаме ясни приоритети, и трябва да си свършим работата", заключи той.

На свой ред лидерът на СДС Румен Христов настоя, че десницата на всяка цена трябва да спечели следващите парламентарни избори – дали ще са предсрочни или редовни. По думите му, обаче едно служебно правителство сега ще бъде беда за България.

"Нека бъдем мобилизирани и десните формации да спечелим изборите", настоя той.

Евродепутатът Андрей Новаков пък заяви, че присъствието му тук и сега, на тази сбирка, е крайно невероятно, защото е израснал в семейството на миньори, внук на жепейци.

"Но сега представлявам интересите на българите в Брюксел. Историята ми нямаше да е възможна в нито една друга партия. Заставам пред вас с лицето и името си. Историята ми е част от успеха на ГЕРБ. В ДНК-то на нашата организация е заложено да се справя в трудни моменти – икономически кризи, фалити на банки, болести. Справяли сме се. Управляваме така, че да е лесно на следващите, които и да са те. Така се прави. Това е разликата между държавните и фейсбук политиците. Така се прави. Длъжни сме да продължим по същия начин", настоя той.

"Време е да си вдигнем главата, а не юмрука. Ние превърнахме здравата работа в религия", посочи той и заключи, че ГЕРБ е грешала, но винаги се е вслушвала в гласа на хората.

"Длъжни сме да работим и за онези, които не ни харесват. Това е нашата отговорност", категоричен бе Андрей Новаков.