Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България да блокира началото на преговорите за влизане на републиката в Европейския съюз.

Той допълни, че страната му очаква поддръжка от съседката си на заседанието на Съвета по общи въпроси през декември, предаде ТАСС.

Дипломат №1 на Република Северна Македония отбеляза също, че България ще осъзнае вредата, която може да нанесе на себе си, както и на неговата страна (в случай на повторно блокиране на началото на преговорите с ЕС - бел.ТАСС), а също и на процеса на разширяване и на имиджа на ЕС. В тази връзка министърът разчита на готовността на българските партньори да поправят допуснатата грешка в близко бъдеще.

"Усетихме, че времето не е подходящо за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания", заяви от името на германското председателство на Съвета на ЕС германският министър Михаел Рот.

"За съжаление няма много напредък по очертаването на преговорните рамки, а те са предварително условие за свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите", добави той.

Рот поясни, че Албания е изпълнила изискванията за пристъпване към преговори, но остават откритите въпроси между България и РСМ.

"Искахме да помогнем и да разчистим пътя, доколкото е възможно, за начало на преговорите. Ако има спорове, които не могат да се решат в следващите седмици, не е време да поставяме въпроса в дневния ред на Европейския съвет", допълни той.

Външният ни министър Екатерина Захариева посочи, че предложеният проект на преговорната рамка с Република Северна Македония не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.

Не можем да одобрим проекта на преговорна рамка със Северна Македония