Можем да одобрим преговорната рамка с Албания, тъй като считаме, че са изпълнили голяма част от поставените условия. България, на този етап, не може да одобри проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева относно позицията на Република България по точка „Разширяване“ на днешния Съвет „Общи въпроси“.

Министър Захариева посочи, че не е постигнат осезаем напредък при изпълнението на договора за приятелство и добросъседство, който двете държави подписаха преди 3 години на 1 август 2017 г. Според нея предложеният проект не отразява българските искания и не може да бъде отразен в настоящия си вид. Позицията на Република България се основава върху рамковата позиция на парламента. 

"Тя е известна в публичното пространство над една година, както на колегите и от Северна Македония. Настоявахме да залегнат три основни условия - придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка", обясни Захариева.

Външният министър подчерта, че страната е отворена за преговори и намиране на решения, но компромиси са нужни от двете страни. Тя е припомнила на днешния съвет как по време на българското председателство страната е положила огромни усилия да върне на дневен ред темата "Разширяване на ЕС".