Играта не е приключила. Северна Македония и Албания още са в играта за ЕС. Преговорите не са приключили, а просто са отложени, заяви категорично Бойко Борисов.

“Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са „за” тези две държави да получат своята перспектива”, коментира още премиерът.

Темата за присъединяването на двете страни от Западните Балкани разбуни духовете през последните дни и раздели европейската общност на два лагера. От едната страна са мнозинството - онези, които подкрепят влизането на Северна Македония и Албания в ЕС. От друга са шепата противници, които се обявяват категорично против разширяването на съюза.

По думите на Борисов по време на снощните разговори е станало ясно, че има огромен страх от разширяването.

“Фактът че не се договорихме за писмено решение на Съвета на ЕС показва, че голямата част от държавите са за тези две страни да получат своята перспектива”, коментира още премиерът.

Зоран Заев заяви преди дни, че е нужно развитие по въпроса с членството и непременно трябва да се насрочи дата за преговори. В противен случай правителството на Северна Македония ще падне.

Вратата към ЕС се затваря?! Без решение за Албания и Северна Македония

Борисов обаче призова своя колега да не прибързва с решението въпреки обрата по въпроса за членството в ЕС.

Борисов посочи, че забавянето на датата за преговори за присъединяването на Македония ще даде допълнително време за работа на българо-македонската комисия.

“Това е едно немалко време от 6-7 месеца, за комисията, която обсъжда историческите въпроси, да свърши работата си. Така че, българите могат да бъдат спокойни, че присъединяването на Македония няма да е в ущърб на България“, подчерта той