Европейските министри не успяха да постигнат единодушие по въпроса с Албания и Северна Македония. Така датата за начало на преговорите за присъединяване на двете страни към ЕС беше отложена за трети път в рамките на 16 месеца.

Новината съобщи Тити Туппурайнен, финландският министър по въпросите на ЕС след края на министерската среща в Люксембург, предадоха международните агенции.

“Огромното мнозинство от държавите-членки подкрепиха„ откриването на преговори за достъп и за двете страни“, заяви Тупурайнен и добави, че е уверена, че лидерите на ЕС ще вземат положително решение.

Става дума за 25 от 28 страни-членки, които подкрепят стартирането на преговори.

Именно Финландия настояла преговорните процеси да се разделят, но идеята срещнала греда от Франция, Германия и Италия.

Франция е против ново разширяване, докато не се реформира преговорният процес, а Германия и Италия се страхуват, че ако преговорите започнат само със Северна Македония, Албания вечно ще остане в чакалнята на ЕС.

Европейската комисия настоява за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония възможно най-скоро. Европейският парламент също изрази подобно становище. Крайното решение обаче зависи от страните членки на ЕС, които през юни 2018 г. обещаха, че преговорите ще започнат, но без да уточняват датата за това.

“Много съжалявам, че членките не взеха решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания. Това не е най-славният момент на Европа, за трети път за 16 месеца разговаряме по този важен въпрос”, заяви еврокомисаря за разширяването Йоханс Хан.

Македония - в антрето на ЕС, ако не помни, че сме я освободили от сръбско робство

ВМРО напуска властта, ако България подкрепи членството на Македония в ЕС

Междувременно премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че Западните Балкани отдавна не са бомба със закъснител, а място за инвестиции.

“Ние сме единствената страна без отворени двустранни въпроси. Дори имаме нов приятел - Гърция. След 27 години намерихме решение на нашия спор чрез Преспанското споразумение”, каза Заев.

Надеждите са, че решение за дата ще има в рамките на тази седмица.

Заев заяви напълно категорично, че ако страната му не получи дата за преговори, правителството на Северна Македония ще падне. Същият сценарий ще се развие и ако разговорите за членство бъдат отложени.

Причината за това е, че правителството на Заев ще загуби мнозинството си в парламента, коментира министърът.

"Обещахме на депутатите, казахме им да гласуват за промяна на името, за промяна на Конституцията, за приемане на Договорите с България и Гърция, защото ЕС ни обеща, че ще определи дата за преговори, а не веднага да станем членове. В тази връзка вярвам, че те ще се погрижат да не дават място на трети страни и да не позволят на радикалния национализъм да се върне в страната“, предупреди Заев, като добави, че очаква нова информация тази вечер от срещата между Меркел и Макрон.

Проблемът е Франция. Знаем, че са необходими реформи, но реформи са възможни паралелно с поддържането на мотивацията. В противен случай национализмът, популизмът и радикализмът ще се върнат, допълни още Заев.