Гледат мярката за неотклонение спрямо обвиняемите Акив Бичев, Дейвид Георгиев, Иван Колев и Любомир Велков за опита за метеж във вторник на протеста в София пред бившия Партиен дом. Четиримата са привлечени към наказателна отговорност за  извършени от тях престъпления по чл. 325, ал. 2,  вр. ал. 1 от НК за това, че: 

На 14.07.2020 г. в гр. София, пл. „Княз Александър I“, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място хвърляли стъклени бутилки и метални кенчета, срещу сградата на Народно събрание 2, западен вход и срещу служители на МВР охраняващи мероприятието, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – по време на масов граждански протест, в обстановка, отличаваща се с изключителна обществена чувствителност и изразено недоволство, като с действията си изразили абсолютно незачитане на правните норми. 

От Софийска районна прокуратура стана ясно, че младежите са организирани в социалните мрежи с цел извършване на подривни действия на протеста, предаде novini.bg. От доказателствата по делото става ясно, че действията им не са спонтанни, а организирани. 

Установено е, че са изготвяни списъци, в които фигурират имената на четиримата участници в опита за метеж. За тези си действия те са щели да получат финансово възнаграждение. 

Има дълга кореспонденция за събирането на лица, които да провокират по време на протеста в София, съобщиха още от прокуратурата. Органите на реда все още установят организаторите. 

Защитата на обвиняемите поиска по-леки мерки. За извършените от обвиняемите престъпления законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.

ОБНОВЕНА: В крайна сметка младежите, задържани за погрома на протеста във вторник пред бившия Партиен дом, бяха пуснати под гаранция.

Съдът, след като чу страните, прецени, че четиримата младежи няма да се укрият или извършат друго престъпление. Съдът прецени, че няма основание на база събраните доказателства, да им бъде налагана най-тежката мярка "задържане под стража". 

На Акив Бичев е наложена парична гаранция от 1000 лв. На Дейвид Георгиев, който е осъждан два пъти, 2000 лв. гаранция. Иван Колев ще бъде пуснат срещу 1000 лв., а Любомир Велков срещу 1500 лв. 

Колко полицаи бяха ранени в снощния протест и какво се случва с тях

Протестиращи строшиха кола на Нова телевизия! Хвърлиха камък... СНИМКИ