Пазарите в страната отварят от днес само за три дни. Те ще работят до сряда, 15 април, за да могат търговците да пласират стоката си.

В събота късно вечерта здравният министър издаде заповед, с която затвори всички пазари на връх Цветница. Нареждането завари неподготвени цветарите, за които това е един от най-силните дни в годината, тъй като търсенето на цветя е в пъти по-голямо от другите дни. Това предизвика вълна от недоволство сред търговците.

„Притокът на клиенти по принцип намаля с 50%, това е положението то и хората имат и намалена покупателна способност", разказа пред Glas.bg търговка от Пловдив. 

На пазарите в Пловдив например е създадена организация за еднопосочно движение на хора с един вход и един изход, но въпреки това както всички други тържища от четвъртък ще затвори до второ нареждане. По този повод търговците готвят протест.

„Никога не помня досега пазарът ни да бъде затварян, за първи път със заповед на здравния министър пазарът е затворен”, възмущава се редовна посетителка на пловдивския Събота пазар. 

Цветарите гневни! Навръх Цветница няма кой да им купи цветята СНИМКИ

В неделя премиерът Бойко Борисов призова онова, което не може да се продаде заради затворените тържища, вместо да се развали, да изкупи и раздаде на социално слаби хора.

Министър-председателят възложи това на министър Десислава Танева.

"Затова сега по най-бързия начин вместо да се конфронтирате с веригите, бързо да направят щандове за нашите зеленчуци за свежата продукция. Да може хората по реда, който сме оказали в магазинната мрежа, да отидат и да си купуват", посочи още премиерът.

"Да не остане продукт, който да го е пипал човекът с ръка, да е работил и да остане неплатен. Със Сачева се чувате, с кметовете, един тон, пет тона домати, изкупуваме даваме на социалните работници да ги раздадат по празниците на хората. Само наше производство", препоръча още министър-председателят на министър Десислава Танева.