30 лева плащат туристи за бира с рибка на крайбрежната алея в Балчик!

Цените по кръчмите и хотелите по цялото Черноморие това лято са сериозно надути, въпреки кризата с коронавируса, а и въпреки намаленото им ДДС от 20 на 9%.

В зависимост от ресторанта, порция пържен сафрид е 8-10 лева, някъде дори е 12 лева. Пържената цаца е от 4 до 6,50 лева, а рибената чорба е 4 - 5 лева. Само деликатесните риби държат цени от началото на сезона. Порция печен на скара лефер е 30 лева, пърженият калкан е от 25 до 30 лева.

Кебапчето и кюфтето се предлагат за по 2 лева.

ДДС-то намалено, яденето – увеличено. Защо кръчми вдигнаха цените?

Заведенията, разположени на първа линия по плажа, извадиха менюта с цени писани все едно на картелно заседание, разказва "Монитор". Безалкохолното е заковано на 3,50 лв., водата 2,50 лв., сандвичът - 12 лева, бирата - 5 лв.

До миналото лято подобни цифри имаше само в най-хитовите плажни барове, а този сезон се оказаха повсеместен "стандарт".

Дори и най-непретенциозните капанчет,а които обичайно предлагат хот-дог, сандвич и пица, вдигнаха цените почти двойно и започнаха да предлагат "хапката на крак" за минимум 10 лева, стига да попадат в горешата зона около морето.

В унисон с новата мода, разносвачите по плажа също вдигнаха цените. Пластмасова чашка, пълна с плодове - диня, пъпеш, праскови се продава на плажа в Слънчев бряг за 5 лева. На плаж "Перла" в Приморско кочен варена царевица пък скочи от 2 на 3 лева.

Цените на нощувките също тръгнаха нагоре. В луксозния комплекс "Оазис" край Лозенец нощувката в едноспален апартамент за семейство с две деца скочи от 150 на 200 евро, без закуска и всякакви други екстри, ако не броим гледката към морето с разкошните балдахинови шатри. Балдахините обаче не са в пакета и могат да се ползват само срещу допълниелно заплащане. Във ваканционно селище „Дюни“ ваканцията скочи с 30% от юни до юли. Почивката с пакет "ол инклузив" в момента върви   от 140 лв. до 190 лв. на човек на ден, в зависимост от избрания хотел.

Така четиричленно семейство може да почива в "Дюни" на минимална цена от 422 лева на ден или срещу три бона за едноседмична ваканция. Цената е за вилите, които са най-отдалечени от морето и съответно са най-евтини. Ако обаче изберете някой от хотелите на първа линия, то фамилната ваканция отива към близо 5000 лева.

Хотелите на първа линия в къмпинг "Нестинарка" в Царево също държат главозамайващи цени, които растат пропорционално. През юни празният комплекс предлагаше едноспален апартамент за четирима срещу стотачка, но през юли цената достигна 150-190 лв., а в разгара на сезона през август вече се предлага за 220 лв. Успокоително донякъде е, че тук предлагат закуска в цената. В последните дни на август цените отново тръгват обратно надолу и се връщат към юнските си нива.