Около 60 български хотела, сред които и няколко големи играчи, са засегнати и последователните фалити на дъщерните дружества на "Томас Кук" и родната "Астрал Холидейз", която работеше като представител на британския туроператор у нас.

Оказва се, че фалиралият туроператор"„Астрал Холидейз" е бавил плащанията си към хотели по половин година.

Доминото "Томас Кук": Родният туроператор "Астрал Холидейз" фалира!

"Вместо с два месеца след края на летния сезон, фирмата е плащала задълженията си към хотели чак през януари следващата година", коментира пред "Монитор" политиката на компанията член на УС на Асоциацията на туроператорите Калин Драганов.

По думите му има и случаи, в които туроператорът не е плащал и по година, но фалитът на "Астрал" ще се отрази добре както на хотели, така и на туроператори, тъй като така пазарът ще се изчисти от некоректен платец.

От сайта на "Астрал Холидейз" става ясно, че туроператорът е работил с около 200 български хотелиери.

Туризмът у нас – пред криза? Фалити на туроператори, а сезон 2020 е на карта!


Според Драганов сегашният фалит е фиктивен: "Всъщност „Астрал Холидейз“ фалира още преди 3 години, но отново се появи на пазара – сега ще стане същото".

Той обясни, че туроператорът е бил член на една от трите по-големи асоциации у нас за туристическо посредничество, в която вече 3 такива фирми са фалирали.

За последните 8 години фалиралите туроператори са пет "Aлмa тyp" (2011), "Oн тpaвeл" (2012), "Baлepи 90" (2013), "Aлфaтyp" (2016) и "Acтpaл Xoлидeйз" (2019).

"Причините за фалит за комплексни – обикновено той се случва в края на сезона, защото тогава се осъществяват плащанията към хотелиерите", поясни Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. Той препоръча на хотелиерите в случай на невзети плащания, да се обърнат директно към коректния съдебен ред за действие.

Според Националния борд по туризъм по-голямата част от хотелите са издавали фактури с отложено плащане към "Томас Кук" със срок за плащане 60 дни. Така освен загубените пари от нощувки, изхранване и забавления, хотелиерите ще се простят и с вече платено ДДС и корпоративен данък. Освен това и трудно ще обслужват кредитите си, смята шефката на борда д-р Полина Карастоянова.

Хотелиери в Слънчев бряг пред колапс след фалита на "Томас Кук": Кой ще ни плати?

Затова браншът ще се обърне към правителството за подкрепа. Едно от предложенията е кредитите на хотелиерите да бъдат рефинансирани от Българската банка за развитие с по-ниски лихви. Освен това фалитът на "Томас Кук" отваря вакум от 1500 чартъра, които няма да долетят до България с туристи.

Ето защо туристическият сектор иска държавата да подкрепи туроператорите на пазара ни, които предлагат групови почивки, като плати седалките в самолетите на летовниците. Сумата, която иска браншът е близо 10 млн. евро.