Туристическият бранш у нас - пред криза след фалита на туроператора "Томас Кук". Хотелиери настояват за спешни мерки, за да се спаси идния сезон.

Новината идва след като най-големия туроператор у нас - “Астрал холидейз” обяви също фалит. Затова браншът предлага облекчения и дори въвеждането на безвизов режим за руски туристи, тъй като това е основният пазар.

Хотелиерите очакват от Министерството на туризма да предприемат конкретни и спешни мерки, за да гарантират, че през 2020 няма да има “празно лято”.

"Защо при вас няма Дирекция, която да направи проучване и анализ на конкретната ситуация? Какво да очакват хотелиерите оттук нататък?", попита Диана Колчева, председател на сдружение "Клуб на хотелиера", Слънчев бряг.

Как българският пазар да се справи с “ефекта на доминото” след фалита на “Томас Кук”?

"С "Томас Кук" разбрахме, че 58 хотела ще пострадат. Но колко ще бъдат от тук нататък? Много е важен моментът дали Министерството на туризма прави анализ на ситуацията?", попита от ефира на Нова тв Колчева.

"Астрал Холидейз" прекрати дейността си две седмици след като британският туристически оператор "Томас Кук" фалира. Това е и българският партньор на групата, който е и един от най-големите у нас.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева обясни, че "в момента бедстващи туристи на дружеството в чужбина, а и в България няма".