Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна.

Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци.

След чумата, по бакалиите в страната: Свинското – по-скъпо с над 40%!

Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясняват експерти пред "Труд".

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г.

В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са обаче потребителите.

Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване.

Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

Спекулация със свинското: На запад $1, 44 за кило, у нас на едро за 8, 50 лева!

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини.

В месарските магазини филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.