Очакваната прогноза за поскъпване на свинското месо се сбъдна. С до 45% е повишена цената на животинския продукт от януари месец досега, посочи бизнесменът Кирил Вътев пред bTV.

Основен фактор за вдигането на цената е епидемията от африканска чума в страната, която доведе до умъртвяването на голям брой животни. Досега в страната са избити над 130 000 прасета.

В момента килограм охладено месо за готвене струва около 8 лева, а вратните пържоли са между 9 и 10 лв. по магазините от големите вериги.

До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове.

Засега буферът в цените се поемал от производители и преработватели, по-силно изразено повишение на цените щяло да се усети от потребителите на дребно едва след януари догодина.

Родното свинско – чумата го отнесе! Ядем от замразения резерв на Ханс – европееца