Тези дни България се тресе от ужаса, преживяло едно семейство. 3-годишното им дете почина, след като бе разигравано от три столични болници. Сега родителите търсят възмездие, а обществото - какви са пробойните в здравеопазването.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата на пациентите, говори по темата пред news.bg.

По думите му някои хора казват "някой лекар не си е свършил работата, не е преценил, че детето е много болно и е трябвало да прецени да го хоспитализира".

"Аз обаче искам да обърна внимание на един друг, според мен, много важен елемент. Министърът каза, че ще провери трите болници и ако има виновни, ще ги накаже. Но според мен трябва да бъде извършена проверка и на самата организация на медицинската помощ, дали самата организация не създава условия за такива случаи, защото това не са изолирани случаи, ние знаем за тези, при които някой е починал или е станал медиен скандал. Тези, които са върнати, но са оцелели, ние не знаем за тях", обясни д-р Кацаров.

Затова той смята, че трябва да бъде направен преглед на следните звена: колко се плаща за този вид медицинска помощ, дали е свързано с проблемите с разделянето и взаимоотношенията на неотложната медицинска помощ, има ли връзка с месечните лимити на болницата, има ли връзка с лимитите на леглата на болниците и отказа им да приемат пациенти, защото няма да бъдат платени, защото лимитът на легла е изпълнен. И още няколко проблема - има ли връзка с медицинските стандарти и ограниченията за това кой може да приема и преглежда дете и кой не, има ли връзка със заплащането на педиатричните клинични пътеки, заради което протестираха педиатрите.

"Всички тези въпроси, ако утре не искаме да имаме същия случай отново, трябва да бъдат прегледани. Не е достатъчно да се извърши проверка само на няколко лекари, които са работили с това дете, ако искаме да има резултат", каза още Кацаров.

Специалистът смята, че в този случай, дори когато не са извършени прегледи, не е сигурно дали, ако детето е било хоспитализирано, е нямало да приключи по същия начин, защото има много тежко протичащи заболявания, но това не отменя задължението да се положи дължимата грижа.

"Нямаше сега да има скандали, ако детето е било хоспитализирано и бяха положени грижи", категоричен е д-р Кацаров, който в заключение добави, че в случая с това детенце очевидно дължимата грижа не е положена.

Майката на починалото дете: Виждаха, че умира, молех им се да го прегледат, но... Бащата: Те ни убиха и нас!

Майчин стон: Д-р Георгиева… Гледахте как умира синът ми! Как спите?

3-годишно детенце разтакавано из болниците в София… издъхна!?