По повод на трагичната вест за втора лекарка, починала от коронавирус у нас, ген. Мутафчийски изрази тревогата си от това, че конкретният случай поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на вируса.

"Първо искам да изкажа съболезнования към близките и колегите на починалата лекарка", каза шефът на ВМА. "Тя е била един от първите заразени от Центъра за спешна медицинска помощ. Лекувана е в Окръжна болница. След като са установени две отрицателни проби и подобряване на състоянието, е изписана за домашно лечение", каза той.

"Вчера обаче изведнъж се е влошила. Още с постъпването си в болница е интубирана. Въобще не е могла да стигне до интензивното отделение. Загинала е в Спешния център", сподели ген. Мутафчийски. "Проф. Ангелов каза, че около 45 минути е протекла борбата за живота й", обясни генералът.

"Това, което е тревожното в момента е, че тя наистина е дала две отрицателни проби и сега се очаква PCR, който е извършен след пристигането й в болницата. На бърз тест снощи е дала положителен резултат", каза шефът на ВМА.

"Преди дни колеги от Хонконг са направили изследване на голяма група пациенти, които са дали отрицателни резултати и сега отново се установява наличието на вирусни частици", притеснително разкри той.

По думите му италиански лекари са наблюдавали същото нещо при 9 пациента, които вече са дали отрицателни проби, но по-късно са приети повторно заразени. "Ние винаги сме споделяли тези си тревоги с вас", каза Мутафчийски. Според него това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на вируса. 

Генералът без униформа! Щабът не е спрял работа, не е последно "сбогом"

Още един български лекар почина от коронавирус! 23 са новите заразени