Австралия се разгневи на България по случая "Полфрийман" и на практика обвини в лъжа българското министерство на правосъдието. Това става ясно от публикация в австралийския "Сидни морнинг хералд", който се позовава на официална позиция на говорител на австралийското външно министерство.

"Австралийското МВнР обвини българското правителство в погрешна интерпретация на коментара на австралийския посланик за Джок Полфрийман", пише изданието и коментира, че напрежението между двете страни се изостря заради австралийския гражданин, задържан в България.

Медията разказва как във вторник австралийският дипломат №1 в Гърция Джон Филп се е срещнал с официални български представители по повод делото на Полфрийман. Припомня се, че след съдебното решение за предсрочното освобождаване на осъдения за извършено в София убийство младеж - австралийският външен министър Марис Пейн е лобирала пред българското правителство за връщането в родината му. Миналата седмица тя каза, че Австралия ще е много разтревожена, ако "фактори извън нормалните правни норми, действащи в България, играят роля в случая".

"В коментар, който изглежда противоречи на казаното от сенатор Пейн, българското Министерство на правосъдието разпространи изявление след посещението му, в което се намеква, че Австралия няма притеснения за правния казус около Полфрийман.

Според Ей Би Си в изявлението на българския правосъден министър се посочва, че "Австралия е наясно, че в момента всичко в процедурите е според българските закони и няма отклонения в юридическия процес".

Но в изявление, което контрира българското правителство, говорител на австралийското Външно министерство казва, че Филп е "повторил твърдата позиция на Австралия, че бихме били загрижени, ако други фактори, освен правните процедури, влияят върху случая "Полфрийман", пише още австралийското издание.

"Филп изрази и притесненията на Австралия, че правните основания за продължаващото задържане на Полфрийман остават неясни и че след като има съдебно решение за предсрочното му освобождаване, той трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне в Австралия", казва говорителят.

"Г-н Филп определено не е използвал думите, които е цитиран да казва. Той също така изразява и други притеснения, включително е посочил и риска от външен натиск, който би могъл да повлияе на изхода, а това, както и преди сме подчертавали, е от особено значение за Австралия", се посочвало още в изявлението на австралийското МВнР.

Ден по-рано новината за срещата между австралийския посланик и българския министър на правосъдието бе разпространена в официално съобщение на българското МП. Именно в него Филп бе цитиран да казва, че "благодари на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас".

Пак там се твърдеше и че той е казал: "Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".

Бяха му приписани и думите, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът нямало да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус.

Паспортът на Полфрийман – готов! Като свърши делото ще си го получи