В последните дни 80% от заразените с COVID-19 нямат никакви симптоми. Пример за това са и 18-те нови случая в шивашкия цех в Кричим, които са тествани по желание на собственика на фирмата. Каква е причината за това? Според епидемиолозите силата на вируса отслабва.  

„В научните среди се смята, че вирусът вече не е толкова агресивен към човешкия организъм и не води до клиника. И това може да е добър знак. Голяма част от пациентите нямат оплаквания. Ние ги наричаме „здрави заразоносители". Те са заразни, инфектирани с вируса, но нямат симптоми”, обясни пред TrafficNews д-р Христиана Бацелова, специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Други пък имат леки оплаквания като гърлобол или запушен нос, но често не търсят лекарска помощ, съобщи trafficnews

Д-р Бацелова обаче уточни, че заболяването е твърде ново и около него има много неизвестни. Все още при някои хора протича тежко, което е причина и за смъртните случаи. Освен това COVID-19 до този момент се държи много по-различно от останалите въздушно-капкови респираторни заболявания. „Разликата е, че не се ограничи за 10 седмици, което обикновено се случва при въздушно-капковите инфекции. Обикновено те са в края на зимата и началото на пролетта. При грип, варицела и морбили нямаме носителство, докато тук виждаме, че сред населението много хора могат да бъдат носители, поради което той се разпространява много по-лесно. Тези хора могат изобщо да не потърсят медицинска помощ, те нямат нужда от такава, реално са здрави или с много лека симптоматика”, посочи епидемиологът.

Според нея увеличението на случаите в последните седмици се дължи на разхлабването на мерките. Не става въпрос за „втора вълна”. Дали обаче ще има нов подем през есента, което е характерно за останалите респираторни заболявания, на този етап е трудно да се прогнозира.

„По принцип при респираторните заболявания има риск за разпространение, когато много хора се струпат в затворено помещение. Но все още има много неясноти и не можем да знаем отсега какво ще се случи през зимата.  Категорично заболяването не е за подценяване. Хората трябва да бъдат още по-внимателни”, посъветва д-р Христиана Бацелова.

Случаите на коронавирус в Пловдивско по градове! Ето къде ще приемат новите болни

Спешен медик на 42 г. почина, след като спаси болен от COVID-19