Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов на 42г. Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката.

Повярвайте ми, имах честта да продължавам лечението на негови пациенти.Никога не спорех , не питах ,просто слушах и продължавах да лекувам и диагностицирам както беше започнал той, независимо ,че си признаваше ,че е хирург и кардиологията не му е слабост.

Отдаде на пациентите си и най- скъпото - живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура- КПР на заразен от КОВИД 19.

Не очаквам хората,които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов.Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му.

Масово ни пренебрегват независимо,че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж , защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си.
Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме,че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот.

Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие.Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето.

Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да да лишим пациента си от шанса да оцелее. Но, най- много вируси се отделят при аспирация, интубация , венозни манипулации.Колкото е по- голям поетия вирусен товар, толкова по- тежко протича инфекцията на заразения, особенно ако е изтощен от дежурства ,безсъние и стрес медик. За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат , трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви!!!

"Поклон, Докторе!", пишат колеги на медика от Спешна помощ. 

GLAS.bg изказва искрени съболезнования на близките на починалия.

Случаите на коронавирус в Пловдивско по градове! Ето къде ще приемат новите болни

Нов висок брой на новите заразени! ТАБЛИЦА на огнищата