Министрите да дават указания за техните сфери, а кметовете да издават заповеди за прилагането на мерките спрямо техните правомощия. Това предвижда новата заповедна здравния министър Кирил Ананиев за противоепидемичните мерки, която влиза в сила от утре.

Според заповедта, считано от утре, 13 юли, се разрешават посещенията на закрито и на открито в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове при заетост на местата не повече от един човек на квадратен метър и при спазване на противоепидемични изисквания, съгласувани с браншовите асоциации.

Решиха! Отварят дискотеки и барове!

До решението се стигна след среща между министър Ананиев и представители на Българската асоциация на заведенията в България и Сдружението на заведенията в България. Със същата заповед се разрешават групови празненства на открито и на закрито (в т.ч сватби, балове, кръщенета и т.н) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и на всички противоепидемични мерки. Министърът на здравеопазването и представителите на браншовите организации се споразумяха за диалог при всяка следваща промяна на противоепидемичните мерки, касаещи сектора.