България отваря дискотеки и барове. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването. Браншът е стигнал до съгласие с властите, предаде репортер на GLAS.bg  Груповите събития, като сватби например на открито, също се разрешават. 

При настъпване на повишаване на новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации. 

Според новите изисквания в нощните заведения ще има по 1 човек на квадратен метър. 

От бранша заявиха, че не разбират защо точно те винаги трябва да са изкупителна жертва - при положение, през последните дни имашо масово струпване на хора, което никой не забрани. Единственото, което искат, е да работят, защото те са единственият затворен бизнес и не считат, че това е правилно и редно.

Занапред всички решения на здравния министър, касаещи нощните заведения, ще се вземат след предварителна консултация с браншовата организация.

Ето при какви условия в полунощ отварят дискотеките!

Постигнахме съгласие да се разреши функционирането на нощните заведение на открито и закрито при заетост на местата не повече от 1 човек на кв. метър и при спазване на всички противоепидемични мерки. Това съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването зам.-министър Жени Начева.

По думите й, са подготвени указания, които ще бъдат качени на сайта на МЗ. „Те поеха ангажимент да не се струпват много хора на едно място”, уточни Начева.

Освен това нощните заведения ще подлежат на строг контрол, а на входовете им ще бъде измервана температурата на всеки клиент.

Инспектори пък ще следят за спазването на дистанция, провеждането на редовна дезинфекция и снабдяването на персонала с лични предпазни средства. При констатиране на нарушения, дискотеките и баровете ще бъдат затваряни. „Ще наблюдаваме как работят заведенията и дали това има негативен ефект”, добави тя. Що се отнася до провеждането на групови събития тип сватби и семейни сбирки, по думите на Начева, те ще се провеждат при спазване на мерките на здравния министър.

„При настъпване на промяна на показателите и показателите в страната, всички следващи промени да се правят съвместно с браншовата организация”, каза още тя.

„Хората поеха ангажимент, че всички посещения и дейности, които в момента се разрешават да се реализират, ще бъдат организирани при строг контрол”, добави зам.-министър Начева.

Решението на здравното министерство влиза в сила от утре. „Нашият бранш е единственият, който в момента е затворен. Това е единственият бизнес, който е затворен, а 80 000 души са без работа. Считаме, че нашите заведения, в които се спазват всички епидемични мерки, не са развъдник на зарази.

В момента се събират много хора по улицата и не се спазват епидемични мерки”, заяви от своя страна председателят Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"В момента по закон е позволено до 4 човека на квадратен метър, ние три пъти сме смъкнали бройката до 1 човек на кв/м", каза още той. По думите му, в дискотеки и заведения има разстояние между масите поне по 1,5 метра. На една маса, която е около 4 квадрата, може да стоят до 4 човека.

Според Алибегов някои нощни заведения са заплашени от фалит заради свалянето на тази бройка. Считаме, че нашите заведения, в които се спазват всички епидемични мерки, не са развъдник на зарази. В момента се събират много хора по улицата и не се спазват епидемични мерки”, заяви от своя страна председателят Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. „Заведенията са оборудвани с всичко необходимо. Считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават нощните заведения”, заяви той.

По-рано днес Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха, че подкрепят противоепидемичните мерки от самото начало на кризата с Covid-19. Ние сме наясно колко сложна и бързо променяща се е ситуацията, поради което предпочетохме да търсим диалог с отговорните институции, а не да внасяме допълнително напрежение с публични изяви след новото затваряне на дискотеки, пиано барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения, се казва в официалната позиция на двете организации, изпратена до медиите.

Председателите на БАЗ и СЗБ Ричард Алибегов и Емил Коларов са се срещнали с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и са обявили исканията на бранша, които са от неговата компетентност.

Ето позицията на БАЗ и СЗБ:

Радостно е, че между бранша ни и държавата продължава да има диалог и ние вярваме, че заедно ще достигнем до най-добрите решения за овладяване на здравната криза, икономиката и интересите на нощния развлекателен сектор, в които работят и плащат данъци и осигуровки хиляди български граждани. В момента наши експерти проучват активно международните практики и изготвят стандарт за работа на нощните заведения, който имаме ангажимент да предложим на правителството.

За момента няма как да съобщим повече подробности, но се надяваме, че заедно с държавата ще доведем и това начинание до успешен край. Нощните заведения са част от нашата общност и предлагат развлекателен продукт на изключително високо ниво. С тях са свързани и много съпътстващи услуги и бизнеси - музиканти, артисти, танцьори, диджей, охранители, таксиметрови услуги, дринк енд драйв, доставчици на ток, вода, интернет, алкохол, храна, комсумативи, почистващи фирми и т.н.

Всеки бизнес търпи загуби вследствие на кризата, но не считаме, че е редно нощните заведения да понесат толкова сериозна тежест. За тях не работи нито мярката 60/40, нито има намалена ставка на ДДС, нито някой е получил грант до момента. За тях са само сметките, вноските по кредитите и наемите.

С оглед масовите събития от последните два дни, у нас се затвърждава убеждението, че не развлекателният сектор е най-рисков. Към нас валят десетки въпроси, на които не знаем отговора. Като например колко са заразени в нощните заведения и колко от тях са в болница или починали? А колко са в множество други рискови сфери, които от уважение към труда на работещите в тях не бихме желали да споменаваме поименно? Или колко заразени сезонни работници са се върнали от гурбет в претъпканите самолети от Европа и каква част от клъстерите са пламнали от тях?

Нощният развлекателен бранш се нуждае от бърза и адекватна подкрепа, като очакваме разговорите ни с правителството да продължат и през следващата седмица до постигането на конкретен резултат, който да обявим публично. Молим също така да не бъдат поставяни всички колеги под общ знаменател! Защото настоятелно твърдим, че масовата практика в нощните заведения, докато работеха, беше да се спазват правилата и противоепидемичните мерки.

Ние сме в постоянен контакт с колегите си и това, което чуваме от тях, е, че предпочитат да работят, а не да протестират… Настояваме и тяхното право на труд да бъде защитено, както и за адекватна подкрепа за собствениците на нощни заведения на закрито и техните служители. Вярваме, че съдбата на хилядите заети в тази сфера и осигуряващите семействата си чрез нея не е безразлична за хората, които в момента взимат решенията в Република България.

Отваряме отново баровете и дискотеките, ако Радев ще прави протести

Фолк звездите на протест! Дискотеките да отворят!*

Роксана изригна! Някои са щастливи от нещастието ни! Затова сме стигнали дотук ВИДЕО+СНИМКИ