В навечерието на Великден Лукавият се нахвърли с невиждана сила срещу църквата, а решението на Бойко Борисов да остави храмовете отворени може да се сравни с истинско чудо. Това заяви пловдивският митрополит Николай в проповедта си по време на великденската литургия тази сутрин в Пловдив.

Пловдивският владика припомни, че на много други места божиите храмове са били затворени с принудата на държавните власти. "Нека този грях срещу църквата и срещу божия народ да тежи на душите на тези, които го извършиха. Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си, а направи точно обратното", отбеляза духовникът. 

"Не знам колцина от вас вярват в чудеса, но пред очите ни през последните десетина дни се извърши нещо, което в днешните материалистични, атеистични и богоборчески времена може да се сравни с чудо. 

Заря и навалица на литургията в Пловдив

Властта, която по божи промисъл точно в този момент носи тежката отговорност за съдбините на българския народ, не издаде онази заповед, която всички очакваха и не затвори храмовете. Имаше силата да го направи, но не го направи. Вярвайте ми, когато чух по телевизията министър-председателят на България Бойко Борисов да казва: "За всичко друго имам воля, но не мога да затворя църквите и Господ ще ни съди накрая”, се прекръстих и се разплаках", заяви митрополит Николай.

"Да нямаш воля да затвориш църквите, когато за определени групи това очевидно е най-главната и основна цел на карантината, е израз на най-силната воля, която изобщо може да съществува", обяви още пловдивският владика и определи този момент за исторически.

Дядо Николай за Борисов: Той направи чудо

"Един ден в църковното предание ще се разказва как през 2020 г. в малка България, в дните, в които всички бесовски сили са се развилнели, за да помрачат празника на Христовото Възкресение, българският министър-председател се е изправил със сила и с чиста православна вяра, за да защити Българската православна църква", заяви митрополит Николай, който благослови премиера на България и оперативния щаб за тяхното решение.

"Бог вижда всичко това и ще запази България, убеден съм", заяви още духовникът.

Той посочи, че земната смърт изобщо не е страшна. "Смъртта е просто част от пътя, който всеки трябва да извърви, за да постигне живот вечен. И Исус Христос го доказа. Защото той, Спасителят е с нас през всички дни, до свършека на света", отбеляза митрополитът.

На литургията се събраха около петдесетина миряни, които бяха с маски и на разстояние един от друг. В двора на "Св. Марина" пък бе инсталирана огромна видеостена, на която се излъчваше богослужението.