Да се избягват пътувания до областите Благоевград и Търговище, призова здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса у нас.

"Излишното пътуване до там би довело до разпространяването на болестта из останалите области", посочи той.

Областите в оранжевата зона (между 60 и 120 заразени на 100 000 за 14 дни) са 10: Бургас, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София - град, Стара Загора и Ямбол.

Видин, Ловеч и Плевен остават единствените към момента спокойни области, където заразените са под 20. Останалите попадат в жълтата зона с между 20 и 60 заразени на 100 000 население за последните 14 дни.

Изместили сме се с още 2 места по показател заболяемост в ЕС. От 24-то, миналата седмица, сега сме на 22-ро с близо 75 заболели на 100 000 души население за последните 14 дни.

"Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим битката с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава, виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме у нас в последната седмица показват тенденция на покачване на заболелите", отбеляза още той.

Инспектори на НОЩ и полиция по нощните барове – контролират COVID-а

Ангелов посочи, че все пак има и хубава тенденция: "Бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет с легла на национално ниво. По области обаче чувстваме затруднения и те се дължат на няколко неща – първо, българите сме разумни хора, но не всички спазваме мерките. Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички – най-важното е носене на маски на закрито, проветряване на помещенията редовно, спазване на дистанция не по-малко от 1,5 м и дисциплина", добави министърът.

Професорът отчете, че 25 медицински служители са заразени с коронавирус за последното денонощие. 1440 са случаите на медици с COVID-19 от началото на пандемията, 1030 са излекувани, а са 16 починали.

Общо за страната към вчерашна дата - имаме 1380 болни настанени в болници, 67 са в интензивни отделения, броя на заетите леглата са 1108, имаме 19% заетост на леглата без интензивност, и 6% заетост на интензивните легла.

Бич за българските болници: 25 заразени медици само за 24 часа

София 265, Пловдив – 95… COVID ръстове. Какво става? НОЩ ще ни каже!