Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че здравни инспектори от РЗИ-тата в страната и полицаи ще обхождат местата, където се струпват големи групи хора, за да предотвратят разпространяването на коронавируса.

"Българите сме разумни, трябва да спазваме мерките. Наблюдаваме липсата на дисциплина и ще завишим контрола", настоя той

"Колкото повече време минава, толкова повече виждаме разколебаване в спазване на мерките. Виждаме покачване на новозаразените. Все още здравната ни система разполага с легла, но по области се чувстват затруднения", призна той.

Затова министърът обяви, че здравни инспектори и униформени ще осъществяват дневен и нощен контрол на места, където има струпване на големи трупи хора – търговски обекти, молове, нощни заведени и нощни клубове.

"Всички следим със загриженост и наблюдаваме какво се случва в социалните мрежи - като клипчета и снимки на млади хора в баровете. Направихме среща с представители на тяхната организация и контролът ще мъде засилен", категоричен бе той.

Представители на Националния оперативен щаб оповестиха последните данни за разпространението на COVID-19 у нас.

А те са повече от притеснителни – рекордни 819 новозаразени при направени 5 898 PCR теста през последното денонощие.

13,89% от направените тестове са били позитивни - също рекорден процент от началото на пандемията.

Другата плашеща цифра - 1380 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в болници, като 67 от тях се намират в интензивни отделения.

Ако има добра новина, то тя е в броя на излекуваните за последното денонощие – 350 българи, като от началото на пандемията в страната бройката им вече е 16 489.