1889 от всички 2359 училища у нас могат да преминат към онлайн обучение след решение на директора, ако в тях нарасне броят на учениците и учителите с грипоподбни или ковид симптоми.

Толкова са общо школата в "червена" или "оранжева" зона у нас, където може да се прилага новата мярка след предложение до образователния министър Красимир Вълчев и възможност да се осъществяват уроци от разстояние.

МОН реши кога училищата могат да искат дистанционно обучение. Когато…

В 15 области 14-дневната заболяемост варира между 60 и 119,9 души на 100 000 население, пресмята "Монитор".

В "оранжева" зона попадат Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Разград и Русе. Там има общо 1282 школа, сочи справка в Регистър на институциите в системата на предучилищно и училищно образование.

В "червена" зона - със заболяемост над 120 на 100 000 души население, пък са Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. В тях има 607 школа.

Към момента в Първо средно училище "Свети Седмочисленици" и Второ СУ "Проф. Никола Маринов" в Търговище, както и Природоматематическата гимназия "Академик Иван Гюзелев" в Габрово учениците от 5-и до 12 клас учат онлайн, посочи вчера образователният министър Красимир Вълчев и допълни, че МОН очакват броят на училищата, избрали дистанционно обучение, в следващите дни да се увеличи. 1,2% от системата също се обучава онлайн заради карантинирани учители и учени.

Просветният министър коментира, че няма необходимост всички училища да се затварят и заповедта му ще даде възможност всяко школо ще може да преценява как да учи спрямо броя отсъстващи, карантинирани, отпуски.

"Училищата не могат и не трябва да бъдат първа жертва на страховете и психозата ни. Целта е да има максимум присъствено обучение. Трябва да се действа локално, трябва да намалим разпространението на заразата. Заповедта не е покана към училищата за преминаване в електронна среда, а още една възможност за тях", обясни Вълчев и увери, че няма да има нулева учебна година.

Втора смърт на учител от К19 за ден. Трета – в рамките на седмица!

По думите му правото на образование не трябва да се жертва лековато.

"В начален етап е най-нежелателно преминаването в електронна среда. Една част от родителите не могат да помагат. От 1 до 4 клас е най-важно прякото педагогическо взаимодействие", каза още Вълчев.

Според него в някои случаи ще се вземе решение за затваряне по предложение на училищата преди да са надминали праговите стойности, както е било и с трите училища, преминали онлайн по предложение на щабовете и педагогическите съвети.

Когато настъпи грипната епидемия, ситуацията ще е по-различна.

"Най-вероятно ще приложим цялостно преминаване в отделни области, когато дойдат седмици на традиционните грипни вируси. Тогава ще бъде до голяма степен задължително", посочи Красимир Вълчев.

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно – жертваме качеството на образование, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова.

Към момента заразени с COVID-19 са 469 ученици и 453 учители. "Прави впечатление, че учителите са много повече и се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза още той. И допълни: "Системата на образованието не е изолирана от това което се случва в страната".

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът.