Известният попфолк певец Милко Калайджиев официално се кандидатира за кмет на родния му Свиленград. Той получи вече подкрепа от местната структура на Движението за права и свободи и обяви, че влиза в надпреварата за местната власт.

Популярният изпълнител от фирма "Пайнер" коментира, че добрите хора и тези, които го харесват, ще гласуват за него.

Взимането на решение да влезе в политиката му е отнело около 10 дни. Съпругата му не била много доволна от този избор.

"25 години съм се доказал вече, имам над 200 песни, цяло творчество, което колкото и да бъде плюто, все пак остава", обяснява пред "Труд" култовата звезда от лекия жанр.

Музиката и доброто настроение ще бъдат ключови в предизборната му кампания. Калайджиев щял да покани свои колеги да участват, но това било на доброволни начала. Почти всички фенове на попфолка биха се съгласили с изказването, че певецът има огромен принос за развитието на бранша.

За своите първи стъпки в музиката Милко Калайджиев си спомня, че е бил само на 6 години, когато е започнал да свири на акордеон.

"След четири години уроци по акордеон, ноти, без банкноти, се записах на китара, защото беше много смешно да свириш на акордеон, трябваше да стана китарист. И наистина, за един месец се научих да свиря на китара. И от там започнаха серенадите, после в гимназията бях оркестъра, забави и така нататък, това беше началото", разказва в свое интервю преди време фолк звездата.

Професионалната си кариера започва през 1994 година във фирма "Пайнер". В същата компания се изявява и до този момент. През целия този период той е издал 13 албума. Носител е на наградите Песен на 2009 година за хита "За да те забравя" и Дует на 2002 за парчето "Хей, малката". Те са две от най-култовите заглавия от репертоара на Милко Калайджиев.

Безспорно най-големият хит в кариерата на кандидат-кмета е песента "Къде си, батко", която излиза в края на 90-те години на миналия век. Тя не просто е най-известната му песен, но е и една от най-разпознаваемите парчета в целия жанр. Другият най-голям хит на Калайджиев е "За да те забравя", която излиза през 2009 година. И до този момент тя звучи по фолк клубовете, а почти всички големи имена от жанра са правили свои версии на нея, изпълнявайки я на живо.

Освен с песните си, Михаил, както е цялото име на изпълнителя, е известен в цяла България и със своя култов мустак. С него е още от 20-годишна възраст. Наложи се да го обръсне в началото на 2019-а, когато прие да участва в шоуто за имитации "Като две капки вода", където завърши на почетното трето място.

Както при всеки популярен изпълнител от попфолка, и за кандидат-кмета е имало немалко слухове, свързани с личния му живот. За него се говори, че е с фалшиви зъби и си е присаждал тайно коса, като самият певец отхвърля и двете твърдения. Говори се още, че списъкът му с любовни завоевания е изключително голям, като в него присъствали много кръчмарски певици.

Семейното му положение също е тема за много коментари. Десетки статии са изписани за настоящата му жена, която е с близо 22 години по-млада от него. От първата си брачна половинка той има голям син, за когото обаче не говори много. Втората му съпруга е негов спътник в живота от близо 30 години. Двамата са горди родители на близнаци момчета, които са студенти – единият изучава архитектура в София, а другият медицина в Плевен.

Заедно с музикалната си кариера, Милко Калайджиев развива бизнес със заведение, къща за гости и язовир за спортен риболов. Занимава се и със земеделие.

Той е откривателят на част от най-успешните и влиятелни имена в попфолка. Благодарение на неговата подкрепа са били стартирани кариерите на Преслава, Галена, Джена, Анелия, Емилия. По думите му това са топ 5 на женските изпълнители във фирма "Пайнер". Освен на тях е помогнал и на изпълнителките Димана и Теди Александрова. Според Калайджиев той притежава някакво чувство, което усеща хората, които имат харизмата и излъчването да станат нещо повече от ресторантска певица.