Когато чуем филмови заглавия като "Две димящи дула", "Гепи", "Огън в кръвта", "Смъртоносна надпревара" и "Транспортер", името Джесън Стейтъм е едно от първите, които изникват в главата ни.

Актьорът безспорно е едно от големите лица в света на екшън продукциите, но преди да стигне върха на холивудската си кариера, Стейтъм е трябвало да се изкачи с кръв и пот по стълбицата на успеха.

Роден е през 1972 г. в Лондон, в семейството на артисти, които в един момент започнали свой собствен бизнес - продавали ментета на заблудени туристи. Така още от малък Стейтъм трябвало да се научи на занаята на "уличния театър" - евфемизъм за мошениците, които обирали и последната стотинка на наивните чужденци.

Малкият Стейтъм заставал на "Оксфорд Стрийт" и помагал в развитието на семейния бизнес.

Постепенно обаче развил интерес към спорта и така се превърнал в един истински атлет. Станал част от националния отбор по гмуркане, който представил страната на олимпийските игри през 1988 и 1992 г. Стейтъм обаче не бил част от делегацията.

В името на спорта 18-годишното момче се премества в южната част на Лондон, за да тренира на базата на Кристъл Палас. Участва в редица международни турнири с променлив успех.

Всеки ден ставал в 06:30 сутринта за бърза закуска и отивал на тренировка. Прибирал се следобед, след 5-6 часа монотонни упражнения, които никога не се променяли. И така в продължение на няколко години. А този живот никак не му харесвал - все пак е израснал в семейство на артисти и не е свикнал на подобно еднообразие.

На всичкото отгоре останал почти без пари и затова започнал да продава ментета на улицата. Лъгал туристи, че купуват маркови парфюми, часовници… Една вечер полицията решила да го провери. Двама служители извадили значките си, последвал обиск. Но униформените се оказали псевдоченгета, които искали да ограбят младия Стейтъм. Последвал бой, а Джесън избягал.

И така решил, че му е нужна доста по-спокойна работа. Тя го открила сама.

Животът му обаче се преобърнал в края на 90-те години, когато бил забелязан от агент, забелязал таланта му на атлет. По-късно станал модел и участвал в различни рекламни кампании като част от компанията French Connection. Печели по около 200-250 паунда на снимачен ден.

През 1996-а спортният център на Кристъл Палас е затворен заради фиинансови проблеми, а на следващата година Стейтъм има щастието да се запознае с Гай Ричи и получава роля във филма "Две димящи дула".

И така всичко се случило. Останалото е… история. Джейсън Стейтъм получава своя звезден шанс и го сграбчва на секундата. Така започва да получава поредица от големите роли.