Изключително разочарован от онлайн медиите, които занимават хората с това от кога сменя памперси и къде са отишли с Теа в почивния си ден, но с лекота пропускат да покажат колко е лесно да помогнеш, младият актьор и лекар Наум Шопов е решил да дари стволови клетки на непознато момиче, болно от левкемия. Това той съобщи в профила си във Facebook и призова приятелите си да опитат да помогнат и те. Ето какво написа чаровният мъж:

Преди няколко дни с мен се свързаха близки на Михаела Димитрова. Тя е 23-годишно момиче болно от левкемия, което се нужда от лечение със стволови клетки, но подходящ донор липсва. Хората ме помолиха да споделя нейната история, за да може евентуално някой да помогне. Аз реших, че това не е достатъчно и реших да споделя историята й като дам пример и отида да се изследвам за съвместимост с нея и други нуждаещи се, защото само така смятам че бих имал възможността на мотивирам и вас.
Накратко, процедурата е следната, ако желаете да дарите:

1. Отивате в Александровска болница, в отделението по Имунология (с/у Неврология), където просто ще ви вземат кръв за изследване за съвместимост.

2. Ако се открие такава, ще ни поканят да дарим, ако желаем. Самата процедура по даряване е безопасна и безболезнена. Кръвта на донора се филтрира, като от нея се извличат само стволовите клетки. В дните около даряването се приема медикамент, който стимулира образуването на нови кръвни клетки.

Процедурата е безплатна, безболезнена и безопасна, а може да означава всичко за някой. Трябва да си помагаме, защото никога не знаем кога може да имаме нужда и ние от помощ за ситуация, която е тотално извън наш контрол. Нека бъдем хората, които не седят безучастно.