Телефонът на най-богатият човек в света Джеф Безос бе хакнат. Как е станало това?

Двама служители на ООН твърдят, че има достатъчно доказателства за хакерска атака от страна на Саудитска Арабия над основателя на „Амазон“ Джеф Безос. Те настояват както кралството, така и Съединените щати, да проведат разследване, информира „Гардиън.

Длъжностните лица на Организацията на обединените нации планират да направят публично изявление, в което да оповестят доклад, поръчан от екипа по сигурността на Безос. Той заключва, че телефонът му е бил хакнат вероятно със заразено видео, изпратено от акаунт в WhatsApp, принадлежащ на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

От доклада на „FTI Consulting“ става ясно, че огромни количества данни са изтекли от телефона на Безос около месец след споделянето на видеоклипа. Външни експерти, консултирани от ООН, се съгласиха, че доказателствата са достатъчно силни, за да гарантират по-пълно разследване, пише БГНЕС.

Докладът най-вероятно ще влоши отношенията между най-богатия човек в света и кралството, които и без това са хладни след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г., който пишеше за притежавания от Безос „Вашингтон пост“.

Американското посолство на Саудитска Арабия реагира на новината за доклада.

„Последните съобщения в медиите, които предполагат, че кралството стои зад хакването на телефона на г-н Джеф Безос, са абсурдни. Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да можем да извадим всички факти”, се казва в съобщение, публикувано в Twitter.