„Ако си построил замъци във въздуха това не означава, че си работил напразно - те са точно там, където трябва да бъдат – просто изгради основите под тях."
Точно това сторил цар Фердинанд II, който проектирал двореца на мечтите си върху руините на разрушен манастир. Първоначално на високия хълм се намирал малък параклис.

По-късно се превърнал в манастир и дълго време бил уединено място за медитация. Манастирът обаче бил силно разрушен от мълния, а по-късно и от силното земетресение през 1755 година.  През 1840 Фердинанд II превръща руините в разкошния замък за чудо и приказ - Пена! Неговите замъци във въздуха станали реалност. 
Само на 30 километра от Португалската столица Лисабон се е сгушила приказната Синтра. Съвкупност от десетки замъци, накацали във вълшебната вековна гора.

Най-бързият начин да се озовете в дворцовия свят, е пътуването с градската железница. Оттам автобус ще ви отведе до сърцето на португалското наследство от шедьоври на архитектурата.  Ханс Кристиан Андерсен описва Синтра като „най-красивото място в Португалия“, а Джордж Байрон като „величественият рай“. Емблметичен е замъкът “Пена“ – Palacio da Pena, разказва приключенецът Живко Константинов. Едно от седемте чудеса на Португалия, без еквивалент никъде по света.

Уникален със своя колорит и в цветово отношение, и откъм архитектурни стилове – барок, готика, ренесанс, романтизъм, арабски и египетски орнаменти.
От замъка се вижда Атлантическият океан и самият Лисабон. Пена е заобиколен от буйна растителност, изключително красиви паркове и портокалови дръвчета. Ако сте в Лисабон задължително отскочете до Синтра, за да се уверите, че приказките често са самата реалност!